ARAD. Documentarul lui Alexander Nanau, cu Narcis Hogea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, Camelia Roiu, Tedy Ursuleanu, Vlad Voiculescu, Nicoleta Ciobanu ajunge sâmbătă şi în Arad, la Cinema Arta. „colectiv” a fost deja proiectat la importante festivaluri de film din străinătate, dar și-a început și periplul prin orașele țării, intrând și în cinematografele românești. Proiecția de la Arad a documentarului despre tragedia din Colectiv este organizată de Primăria Municipiului Arad, prin intermediul Centrului Municipal de Cultură Arad.
Până acum filmul a avut parte de săli arhipline, de lacrimi și ropote de aplauze și a ridicat săli întregi în picioare. Mai la toate proiecțiile, după documentar s-a lăsat o tăcere dureroasă. Pentru că filmul „colectiv” nu vorbește doar de tragedia din clubul cu același nume, ci de problemele acute cu care se confruntă societatea românească. Pe 7 martie, de la ora 19.00, vine să-și spună realitatea sfâșietoare și la Arad, la Cinema Arta. Intrarea este gratuită, dar se face pe bază de rezervare. Pentru rezervări, cei interesaţi pot încă scrie pe adresa cinemaartaarad@gmail.com sau pot suna la numărul de telefon 0257/280526, până joi, la ora 16.00, și vineri de la ora 9.00 la 13.00.
Potrivit datelor oferite de organizatorii arădeni ai proiecţiei, „premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană, la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. „colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite”.
Despre „colectiv”
Documentarul lui Alexander Nanau spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Potrivit descrierii, „producția oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!