ARAD. 7.095 de arădeni au solicitat, în primele şase luni ale acestui an, eliberarea Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS). Numărul cererilor se menţine la nivelul anilor precedenţi, statisticile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad evidenţiind o medie de 14.000 de carduri/an, în perioada 2011-2013. Câţi arădeni au şi avut nevoie de acest document? Foarte puţini. Cardul este solicitat din raţiuni de… siguranţă: „să-l avem la noi ca să nu riscăm să nu ni se acorde serviciile medicale de care avem nevoie”. Puţini ştiu, însă, că acest risc nu există.
Eliberat la nevoie
„Pentru asiguraţii noştri care călătoresc într-o ţară membră UE fără a fi în posesia Cardului european sau a Certificatului de înlocuire, această dovadă a calităţii de asigurat al sistemului de asigurări sociale din România se poate solicita, la nevoie, prin orice mijloace de comunicare: fax, e-mail, poştă, telefon. În urma primirii unei astfel de solicitări, împreună cu o justificare a cazului medical (adeverinţă, document de internare etc.) se eliberează Certificatul de înlocuire a cardului european pentru perioada în care asiguratul are nevoie şi se transmite solicitantului la adresa indicată de acesta” – precizează Bianca Găicean, director contractări al CAS Arad.
Certificatul de înlocuire a cardului se poate elibera şi în caz de urgenţă medico-chirurgicală, dacă persoana în cauză era asigurată în cadrul sistemului de asigurări sociale la data urgenţei, dar în acel moment nu a putut prezenta dovada calităţii de asigurat (prin Card european sau Certificat de înlocuire a cardului european).
Sume decontate
Serviciile medicale care pot fi accesate în baza CEASS sunt cele care devin necesare pe parcursul călătoriei într-un stat membru UE. Pentru achitarea serviciilor medicale de care asiguraţii arădeni au beneficiat în baza Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate, CAS Arad a decontat sume diferite pe parcursul ultimilor ani, avându-se în vedere faptul că în procedura de decontare aferentă unui an calendaristic pot intra atât servicii medicale acordate în anul curent, cât mai ales servicii acordate în anii precedenţi.
„În anul 2011, primul în care au avut loc astfel de decontări, sumele achitate instituţiilor competente au fost de 292.000 lei, în anul 2012 de 3.500.000 lei, în anul 2013 de 1.992.000 lei, iar în primul trimestru al anului 2014 de 419.000 lei” – informează Bianca Găicean.
Germania, Austria, Italia, Spania, Franţa, Belgia, Olanda, Ungaria, Finlanda, Norvegia, Portugalia sunt ţările pentru care s-au făcut cele mai multe decontări.
Paşi pentru obţinerea CEASS
Cardul European de Asigurari Sociale de Sănătate se obţine în baza cererii de eliberare a cardului care se depune la sediul CAS, împreună cu documentaţia justificativă privind identitatea persoanei (copie C.I. sau certificat de naştere) şi calitatea de asigurat (adeverinţă de salariat, talon de pensie, adeverinţă de asigurat). Formularul de cerere se găseşte pe pagina web a instituţiei, la adresa www.casar.ro.
CITETE SI:
Aradul, primul judet cu card de sanatate
Citiți principiile noastre de moderare aici!