În ședința Colegiului Prefectural de luni, 4 iulie, Direcția de Sănătate Publică Arad a prezentat „situația asistenței medicale unitățile de învățământ în anii 2020-2021 și 2021-2020”. Conform documentului prezentat, în cele 78 de unități administrativ-teritoriale funcționează 452 de unități de învățământ, 310 în mediul rural și 142 în mediul urban. Tabelul întocmit de Direcția de Sănătate Publică Arad arată că dintre cele aflate în mediul rural, 37 sunt neautorizate de către DSP, iar din cele aflate în mediul urban, 8 sunt neautorizate.
Situația este mai gravă, însă, când vine vorba despre cabinetele medicale și personalul medical din școli. Documentul întocmit de DSP Arad arată că în municipiul Arad sunt 14 cabinete medicale școlare, cu 7 medici de medicină generală, 6 medici stomatologi și 64 de asistenți medicali. În afara municipiului funcționează câte un cabinet medical la Lipova, Ineu, Pâncota, Sebiș, Nădlac, Curtici, Chișineu-Criș, Sântana, Olari, Felnac, Zădăreni. La Lipova, Ineu și Sântana funcționează și câte un cabinet stomatologic școlar. În total, sunt 25 de cabinete medicale școlare, din care doar trei funcționează în mediul rural – în 66 de unități administrativ-teritoriale.
„La un simplu raport efectuate între numărul de copii înscriși în unitățile de învățământ și posturile medicale finanțate, observăm că nevoia nu este acoperită nici măcar rezonabil cu personal medical, iar cel mai slab acoperită este rețeaua de învățământ din mediul rural”, scriu cei de la DSP Arad.
În 2022, Ministerul Sănătății a făcut o evaluare a necesarului de posturi, pentru a acoperi toată rețeaua de învățământ cu personal medical. În Arad, aceștia aproximează că este nevoie de 119 medici de medicină generală, 49 de medici stomatologi, 373 de asistenți medicali de medicină generală și 51 de asistenți medicali de stomatologie.
Situația existentă arată, însă, complet diferit de ce ar trebui să fie. În Arad sunt 11 medici de medicină generală, 10 stomatologi, 79 de asistenți medicali de medicină generală și 8 asistenți medicali de stomatologie. Așadar, doar 19.93% din posturile necesare sunt ocupate.
În documentul prezentat în Colegiul Prefectural, Direcția de Sănătate Publică Arad a prezentat și câteva concluzii:
„Acoperirea cu personal medical este deficitară în general și, practic, inexistentă în mediul rural”, „Asigurarea finanțării acestor posturi va necesita un efort financiar uriaș”, „Recrutarea de personal medical care să dorească să activeze în cabinetele medicale ale unităților de învățământ, în special în UAT-urile aflate la distanțe mari față de reședința de județ sau orașe este dificilă”, respectiv „Locațiile unităților de învățământ mai vechi, nu au fost prevăzute cu spații pentru cabinete medicale care să întrunească cerințele impuse de reglementările în domeniul medical”.
Totuși, chiar dacă situația este cunoscută și a fost discutată în Colegiul Prefectural, asta nu înseamnă că ceva se va și schimba…
Citiți principiile noastre de moderare aici!