Transparenţa instituţiilor statului este tot mai… opacă. Iar acest lucru este întărit de ultimul proiect de lege propus de Ministerul Sănătăţii (MS). Oficialii instituţiei vor să ascundă opiniei publice o listă lungă de informaţii care, până acum, puteau fi consultate de către orice curios. Dacă, în general, fiecare proiect de lege este însoţit de un referat prin care se explică necesitatea promulgării respectivei legi, acum oficialii MS nu pun la dispoziţie un astfel de document.
Salariile, la secret
Printre informaţiile care vor fi puse la secret de acum înainte de către spitale, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad şi minister, poate cea mai importantă se referă la salariile cadrelor medicale: statele de funcţii şi statele de plată ale medicilor vor fi de acum secrete. Tot ferite de ochii populaţiei vor fi şi rapoartele de control şi audit şi sesizările şi documentele comisiei de disciplină. Practic, prin secretizarea sesizărilor comisiei de disciplină, vor fi ascunse total opiniei publice cazuri de malpraxis sau luări de mită din partea medicilor sau asistenţilor, ţinând cont că acestea sunt acuzaţiile pentru care, în cea mai mare parte, cadrele medicale sunt analizate de către comisia de disciplină. Un alt punct care va intra la secret va fi conţinutul dosarelor privind litigiile în care sunt implicate spitalele sau celelalte instituţii subordonate MS. Tot ascunse vor fi şi listele de inventariere a bunurilor, procesele-verbale de constatare, procesele verbale de contravenţie şi rapoartele de inspecţie, precum şi informaţiile privind sănătatea cetăţenilor, informaţii deţinute de către minister.
Comunicatele, la cerere
În schimb, oficialii MS au întocmit şi o listă cu informaţii care pot fi încă obţinute de la minister sau de la autorităţile publice din teritoriu. Printre acestea este specificat faptul că informările, precizările şi comunicatele de presă pot fi făcute publice, dar numai dacă sunt cerute de la MS. Totodată, mai pot fi cerute informaţii referitoare la indicatori anuali privind starea de sănătate a populaţiei, numărul total al acţiunilor de control ale autorităţilor sau contractele de achiziţii, dar şi acestea în condiţiile legii.
„Au tras perdeaua”
Practic, prin acest proiect de lege, Ministerul Sănătăţii „trage perdeaua” peste întreaga activitate a spitalelor şi a DSP. Oficialii din sănătate vor face publice doar informaţiile care le convin, iar cazurile delicate vor fi ascunse, legal, de ochii populaţiei.
Alin Gherasim
Citiți principiile noastre de moderare aici!