ARAD. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au desfășurat, în luna ianuarie, acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind gestionarea deșeurilor provenite din construcții. Agenții au efectuat 15 verificări în zone în care se desfășoară diverse lucrări, cu preponderență reabilitări de imobile, dar și zone aparținând domeniului public, unde au fost executate lucrări edilitare. A fost vizată zona centrală, respectiv B-dul Revoluției, G-ral Praporgescu, străzile Nicolae Grigorescu, Aron Cotruș, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și cartierul Aurel Vlaicu, Aleea Tomis și strada Solomon, aplicându-se 9 sancțiuni.
“Menționăm că sancțiunile contravenționale se aplică în mod gradual, în prima fază contravenienții vor fi sancționați de către polițiștii locali cu avertisment scris, urmând ca ulterior, în cazul neintrării în legalitate, să se aleagă cu amenzi, conform OUG nr. 92/2021, HCLM nr. 162/2006 și HCLM nr. 297/2015. Verificările au fost efectuate în contextul realizării obiectivelor planificate pentru anul 2024 de către Direcția Generală Poliția Locală Arad, care au în vedere, în urma semnalărilor transmise de către cetățeni și executanții de intervenții la rețelele edilitare, atât controlul gestionării deșeurilor din construcții în zonele de șantier de pe raza UAT Arad, cât și aspecte care vizează menținerea curățeniei și întreținerea zonelor verzi situate în proximitatea unor șantiere sau lucrări edilitare realizate pe domeniul public”, transmite Poliția Locală.
Amenzi de până la 70 de mii de lei
În cadrul controalelor s-a procedat totodată la conștientizarea executanților de lucrări asupra responsabilităților pe care le au în privința gestionării corespunzătoare a deșeurilor rezultate în urma executării lucrărilor. Pentru abandonarea acestora în proximitatea șantierelor, arădenii riscă amenzi contravenționale al căror cuantum poate ajunge până la 70.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv 45.000 lei pentru persoanele fizice.
“De asemenea, precizăm faptul că nemenținerea curățeniei în zona șantierelor și proximitate, este sancționată cu amenzi de până la 2.000 în cazul persoanelor juridice și 1.000 lei în situația persoanelor fizice. În prezent, patru din zonele verificate sunt monitorizate până la finalizarea lucrărilor”, mai spun cei de la Locală.
Citește și:
Trimite articolul
XSi eu tin sa mentionez ca sunteti in continuare axati doar pe dat amenzi.
Nici acum nu vad procedura corecta de administrare a deseurilor de acest tip.
Vedem doar stirea de asa natura si dupa ne scarpinam in cap ce ii de facut.
Poate avem noroc sa obtinem o precedura corecta si mijlocele necesare de la jaful de contract negociat cu retim.
Din punctul meu de vedere sunteti doar niste paraziti care stiu doar sa dea amenzi.
Eu ca si locuitor al orasului nici acum nu gasesc usor informatia de gestionare de asa deseuri. In concluzie le voi arunca unde se poate si voi considera acesta stiautie incompetenta adrministratiei orasului.