Sancţionaţi pentru impozit
Beneficiarii a trei categorii de prestaţii sociale vor rămâne fără bani din cauza neplăţii impozitului pe 2011.
Aproximativ 10% dintre beneficiarii îndemnizaţiei pentru creşterea copilului, venitului minim garantat şi alocaţiei pentru susţinerea familiei vor rămâne fără bani în următoarele cinci luni. Este vorba despre acei beneficiari care nu şi-au achitat obligaţiile legale faţă de bugetul local (impozitele) pentru bunurile pe care le deţin în proprietate (terenuri, locuinţe, maşini).
„Dacă nu şi-au achitat impozitele pe anul 2011, atunci, începând cu 1 februarie 2012 li se suspendă drepturile şi plata acestora pe o perioadă de cinci luni. Dacă în această perioadă plătesc, atunci se va relua plata drepturilor începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia şi li se vor da toţi banii, inclusiv pentru drepturile cuvenite pe perioada suspendării” – explică Daniela Bătrîn, director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).
Dacă cei vizaţi nu vor reuşi să-şi achite impozitele pe 2011 în intervalul celor cinci luni (până la 30 iunie 2012), atunci drepturile lor încetează. În cazul venitului minim garantat şi al alocaţiei pentru susţinerea familiei, încetarea dreptului se face prin dispoziţia primarului, iar în cazul indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetarea dreptului se face pe baza unei situaţii primite de către AJPIS de la primării.
Câţi „suspendaţi” are Aradul?
Din cei 3.520 de beneficiari ai venitului minim garantat din judeţul Arad, 366 (10,4%) se vor alege cu suspendarea dreptului şi plăţii ajutorului bănesc. În cazul alocaţiei pentru susţinerea familiei, din cei 2.685 de beneficiari, 271 (10,1%) vor fi sancţionaţi pentru că nu şi-au plătit impozitele. Beneficiarii indemnizaţiilor pentru creşterea copilului se află încă în analiza autorităţilor, dar se aşteaptă ca numărul celor pentru care dreptul şi plata vor înceta să se situeze tot în jurul a 10%.
“Li se suspendă drepturile pe cinci luni” (Daniela Bătrîn)
diana.dutu@informmedia.ro
Impozit diferentiat la microintreprinderi
Citiți principiile noastre de moderare aici!