ARAD. Privatizarea Sanevit pare o poveste fără sfârşit. O poveste penibilă fără sfârşit. După cum s-au perindat la guvernare, toţi politicienii au promis că vor rezolva problemele cu care se confruntă fabrica arădeană de seringi. Cea mai recentă promisiune aparţine chiar premierului Victor Ponta care, la 22 mai 2014, le-a promis reprezentanţilor fabricii că „săptămâna viitoare veţi primi un răspuns”. Au trecut aproape trei săptămâni, dar fără niciun răspuns. Lucru care dovedeşte o dată în plus că, indiferent de culoarea politică, tradiţia se respectă cu sfinţenie: decidenţii se spală pe mâini şi nici măcar n-o fac cu graţie. Atitudinea lor este dezgustătoare. Indiferenţa lor este sfidătoare nu doar pentru cei 15 angajaţi care au mai rămas pe baricadele Sanevit, ci pentru întregul oraş.
A fost odată ca niciodată o fabrică de seringi, unică în ţară, care putea produce zece milioane de seringi pe lună. Dar a venit concurenţa neloaială, s-a creat o adevărată mafie în domeniu şi, până la urmă, statul – chiar „părintele” Sanevit – a ucis încet-încet fabrica. Şi probabil că unora, fie ei decidenţi sau nu, le e atât de bine în această situaţie că vor să o cultive perpetuu
Scurt istoric recent
În vara anului 2012, SC Sanevit 2003 SA Arad a fost transferată de sub autoritatea şi administrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea şi sub autoritatea Ministerului Economiei în vederea administrării, privatizării şi/sau restructurării/reorganizării judiciare. Un an mai târziu, în august 2013, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei) a desemnat consultantul juridic pentru privatizarea societăţii: Societatea Civilă de Avocaţi Vilău & Mitel. În octombrie anul trecut, OPSPI a încheiat cu SC JPA Audit & Consultanţă SRL Bucureşti contractul de achiziţie publică având ca obiect prestarea de servicii de evaluare a SC Sanevit 2003 SA Arad în vederea privatizării. De atunci… pauză totală. De fapt, nu chiar totală, căci au mai fost lansate promisiuni care s-au dovedit a fi doar fantezii.
De „ultimă oră”
Iată şi una dintre cele mai recente promisiuni. Mai proaspătă chiar decât cea a premierului Ponta. Datează de săptămâna trecută şi este, practic, un răspuns al Ministerului Economiei la o adresă a Prefecturii Arad (din 13 mai 2014). Un răspuns care, în cea mai mare parte, ne spune lucruri pe care le ştiam deja. Iată conţinutul său:
„Procesul de privatizare al SC Sanevit 2003 SA Arad a fost demarat la sfârşitul lunii aprilie 2013, parcurgând aproape toate etapele premergătoare privatizării societăţii: *solicitarea consultantului juridic; *selectarea, printr-o metodă competitivă, a evaluatorului pentru elaborarea raportului de evaluare a societăţii în vederea privatizării; *elaborarea, cu asistenţa consultantului juridic, a propunerii strategiei de privatizare a SC Sanevit 2003 SA Arad, care este în curs de aprobare. După aprobarea strategiei de privatizare va fi lansată oferta de vânzare. Precizăm că aprobarea documentaţiei de privatizare trebuie precedată de declaraţia pe proprie răspundere privind situaţia economico-financiară, patrimonială, tehnică, juridică şi de mediu a membrilor Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive a SC Sanevit 2003 SA. În momentul de faţă, membrii CA, directorul general şi administratorul special au demisionat. Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Economiei a întreprins toate demersurile pentru alegerea unei noi conduceri administrative şi executive, urmând ca în cel mai scurt timp să fie finalizat procesul de selecţie a acestora.”
Aşadar, Ministerul Economiei aşteaptă un nou Consiliu de Administraţie a cărui componenţă trebuie să o stabilească chiar Ministerul Economiei…
În ce lume trăim?!?!
Citiți principiile noastre de moderare aici!