120 de elevi de gimnaziu şi de liceu au participat, marţi, la faza judeţeană a concursului „Sanitarii pricepuţi”, desfăşurată în zona Sălii Polivalente din Arad. A fost pentru prima dată când competiţia s-a desfăşurat după noul regulament – cu subiecte unice, cu două victime, cu răni făcute cu mulaje, ca la faza naţională a concursului.
În urma jurizării, au fost declaraţi următorii câştigători: gimnaziu – Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad (locul I), Liceul Teoretic Sebiş (locul II), Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova (locul III); licee – Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova (locul I), Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad (locul II), Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chişineu Criş (locul III).
Echipajul câştigător de la categoria gimnaziu – sanitarii de la Liceul German – va participa la faza naţională a concursului de acordare a primului ajutor premedical, ce se va desfăşura la Poiana Pinului, judeţul Buzău.
Organizatori
Principalul organizator al concursului „Sanitarii pricepuţi” este Crucea Roşie Arad. Dar, pentru buna organizare a tuturor fazelor competiţiei şi-au dat concursul Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Centrul Cultural Judeţean. S-au implicat, de asemenea, mai mulţi voluntari de Cruce Roşie şi medici de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Tot mai puţini! Soluţia?
Până la faza judeţeană, concursul „Sanitarii pricepuţi” s-a desfăşurat „pe şcoală”, după care au urmat faza locală, municipală şi cea zonală. Din păcate, numărul participanţilor este în scădere de la an la an, tot mai puţine şcoli se înscriu la această competiţie. Principala cauză? Nu prea (mai) sunt cadre medicale şi profesori interesaţi să se ocupe de pregătirea elevilor-sanitari.
„Am stat de vorbă cu profesorii din şcoli şi am aflat că nu se mai preocupă de pregătirea elevilor din diverse motive: profesorul nu mai doreşte să facă muncă peste program, asistenta nu rămâne la instruire, bibliografia pentru proba teoretică este prea complexă şi elevii nu o mai învaţă. Ca o recomandare, ar fi bine ca, împreună cu Ministerul Educaţiei, să se convină ca acei profesori care se ocupă de instruire şi participă cu echipaj la concurs să primească credite pentru această activitate sau să fie luată în seamă la acordarea gradelor profesionale” – subliniază Iudita Cuvineanu, director al filialei judeţene de Cruce Roşie Arad.
Invitaţi
La concursul de marţi, de la Polivalentă, au participat şi două echipaje de „sanitari pricepuţi” din Bekes şi din Zrenjanin, reprezentând filialele de Cruce Roşie partenere ale Crucii Roşii Arad. Ei au susţinut, în afara concursului, exact aceleaşi probe ca şi concurenţii arădeni. Au fost răsplătiţi cu diplome, premi şi… un tur al oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!