Integrarea profesională şi încadrarea pe piaţa muncii nu sunt procese simple pentru niciunul dintre noi, iar pentru cei cu dizabilităţi drumul este cu atât mai anevoios. În acest context, iniţiativa Fundaţiei Serviciilor Sociale Bethany, a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad şi a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad de a demara un proiect european în vederea încadrării persoanelor mai speciale, este cu adevărat lăudabilă.
Un proiect de milioane
Proiectul „ProAct- Măsuri active pentru integrarea profesională a persoanelor cu handicap” a început în ianuarie 2011 şi se va încheia în luna decembrie a acestui an. Valoarea totală a proiectului este de peste două milioane de lei, dintre are 1,85 milioane au fost acoperite de către Fondul Social European.
„Scopul proiectului vizează dezvoltarea şi implementarea unui program integrat de măsuri active de ocupare în rândul persoanelor cu handicap. Practic, arădenii interesaţi au fost evaluaţi psihologic şi social pentru a li se putea oferi cea mai bună consiliere, iar mai apoi au fost îndrumaţi către anumite cursuri de specializare pe care le-au urmat în cadrul proiectului”, a explicat Codruţa Darida, managerul proiectului.
Consiliere după încadrare
Mai mult, persoanele care au reuşit să îşi găsească un loc de muncă nu au fost abandonate de către beneficiarii proiectului. Timp de două luni din momentul încadrării au fost monitorizaţi şi consiliaţi pentru a li se putea asigura o cât mai bună integrare în colectiv.
Focus pe angajatori
Nici angajatorii nu au fost uitaţi în acest amplu proces de reintegrare pe piaţa muncii. Ieri, la Hotel Central, beneficiarii proiectului au derulat un seminar informativ cu tema „Facilităţile de ordin fiscal adresate angajatorilor persoanelor cu handicap”. Răspunsul companiilor a fost unul îmbucurător. „Am angajat persoane cu dizabilităţi pe postul de muncitori necalificaţi pentru montarea de canapele. Sunt angajaţi pe firma din Oradea, dar de la 1 august se va demara activitatea şi în Arad. Îi vom califica la locul de muncă în meseria de tapiţer. S-au integrat foarte bine şi suntem foarte mulţumiţi de activitatea lor”, ne-a declarat Daniela Miclăuş.
Un nou început
Pentru cei mai mulţi arădeni care au fost implicaţi în acţiunile din acest proiect, cursurile de calificare şi încadrarea pe piaţa muncii reprezintă un nou început. „Sunt onorat că am fost şi eu selecţionat şi încerc să mă pregătesc cât mai bine. Urmează să vedem cum va răspunde societatea privată prin a ne accepta şi ea cu abilităţile noi dobândite. Încercăm să învăţăm ceva nou şi suntem conştienţi că e greu. E greu în primul rând să fim acceptaţi de ceilalţi, dar este greu şi să ne integrăm”, a mărturisit domnul Dan, un arădean cu handicap de gradul III accentuat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!