Cum e văzută, la Arad posibilitatea adopţiei internaţionale de către cetăţenii români stabiliţi în afara graniţelor ţării? „E o măsură foarte binevenită, atât pentru copil, cât şi pentru familiile adoptive. În fond, e vorba de familii de români care locuiesc în altă parte. Nu e drept să fie discriminate doar pentru că sunt stabilite în afara României. Sunt cetăţeni români, trebuie să fie trataţi ca cetăţeni români!” – susţine Aurora Lupaş, şefa Serviciului Adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad.
Am avut solicitări
Mai multe persoane stabilite în afara graniţelor ţării s-au adresat, în ultima perioadă de timp, Direcţiei pentru a afla dacă pot adopta copii de la noi. „I-am refuzat, le-am spus că nu se poate pentru că legislaţia nu ne permite. Au fost indignaţi de acest răspuns pentru că, fiind cetăţeni români, nu li se părea normal să fie trataţi altfel decât ceilalţi cetăţeni români numai pentru că nu trăiesc în România” – spune Aurora Lupaş.
Ea crede că, dacă proiectul va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor, atunci DGASPC Arad va primi cu 10-20 de cereri de adopţie în plus faţă de câte înregistrează acum (în medie, 30 pe an). „Vom avea, probabil, de trei ori mai mult de lucru, dar ne vom implica cât putem de mult astfel încât să-i mulţumim şi pe ei, să fie şi ei fericiţi că au un copilaş” – promite Aurora Lupaş.
PROFESIONIŞTII
Spre deosebire de alte judeţe, în Arad copilul ajunge în familia adoptivă în acelaşi an în care părinţii fac cererea. „La noi nu se aşteaptă, pentru că la noi se lucrează profesionist, pentru că ne implicăm şi ne organizăm munca aşa cum trebuie. Avem grijă să punem copilul în centrul preocupărilor noastre şi ne zbatem pentru a-i găsi cea mai bună familie. Suntem o echipă de profesionişti, punem mai mult suflet decât alţii, iar asta se simte şi se vede” – susţine Aurora Lupaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!