Cu toate că străzile sunt mai goale, școlile sunt închise, iar la teatru nici nu poate fi vorba de spectacole, șantierele de la Podul Decebal, Colegiul Economic, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” stagnează. În fapt, ultimul nici nu a început, chiar dacă ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la mijlocul lunii martie. Curioși să vedem cum se lucrează pe aceste mari șantiere, am rugat reprezentanții Primăriei Municipiului Arad să ne prezinte, pe scurt, stadiul lucrărilor.
Primul șantier prezentat a fost cel de la Podul Decebal, aflat în proces de „lucrări capitale”. Firma care a câștigat licitația pentru cele aproape opt milioane de lei, cât costă lucrările, este Tehnodomus. Aceștia au început lucrul la finalul anului trecut, însă momentan la Decebal e liniște. „Deocamdată Primăria Municipiului Arad, prin direcția de specialitate, nu a dat ordinul de reluare a lucrărilor la Podul Decebal. Motivele au ca numitor comun contextul socio-economic actual. Pe de o parte se evită reluarea lucrărilor în acest moment întrucât acestea ar presupune restricționarea traficului rutier pe pod. Pe de altă parte, constructorul a informat beneficiarul că în acest moment lucrează cu un efectiv redus de personal”, transmite Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei.
Așadar, în mod paradoxal, acum, când traficul este la minimum, Primăria nu redeschide șantierul pentru că ar trebui restricționat traficul pe pod. Tot paradoxal este și cel de-al doilea motiv invocat – „constructorul (…) lucrează cu un efectiv redus de personal”, în condițiile în care, în urmă cu câteva luni, Gheorghe Maxinan, unul dintre proprietarii Tehnodomus, dădea asigurări pentru Jurnal arădean/aradon.ro că „nici nu se pune problema să nu avem oameni”.
Teatrul să aștepte
Și la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, unde ar fi trebuit să înceapă încă din martie lucrările de reabilitare a exteriorului clădirii – proiect ce se ridică la peste opt milioane de lei și care a fost atribuit tot celor de la Tehnodomus – lucrurile sunt nemișcate. Aici, spun reprezentanții Primăriei, „ordinul de începere al lucrărilor a fost dat deja, dar lucrările vor începe de abia în 27 aprilie”. Din ce motive s-a luat decizia amânării începerii lucrărilor, nu se știe. Probabil tot „având în vedere contextul socio-economic actual”.
Forță majoră, la Economic
Iar pentru că Tehnodomus este o firmă serioasă, care poate „lupta” pe mai multe „fronturi” în același timp, ne îndreptăm către cel de-al treilea șantier deschis de către aceștia în municipiu: Colegiul Economic. Și aici se cam stă. „În cazul lucrărilor de reabilitare a Colegiului Economic, acestea ar putea fi afectate de situația actuală, mai ales că există o notificare din partea constructorului cu privire la starea de forță majoră, invocându-se, evident, decretarea stării de urgență națională”, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Cât despre celălalt șantier amintit, cel de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, aici nici măcar nu știm dacă se mai lucrează, sau nu. „Până acum la Colegiul Elena Ghiba Birta s-au executat lucrări în zona de subsol a clădirii, decapări, pardoseli, lucrări de rezistență a clădirii conform noilor norme în vigoare”, spun reprezentanții municipalității, cu privire la șantierul de la „Ghiba”.
Așteaptă banii
În încheierea răspunsului primit de la Municipalitate, reprezentanții Primăriei au ținut să precizeze că „între timp așteptăm fondurile guvernamentale, întrucât, așa cum se știe deja, atât Colegiul Economic, cât și Colegiul Elena Ghiba Birta sunt reabilitate prin Programul Național de Dezvoltare Locală”
Trimite articolul
XHmmmmm….deci probabil toate aceste “santiere” se vor incheia in vreo 100 de ani ( la urmatoarea pandemie) ca nah, fiind firma arhitectului sef Jitza isi permite….offff, la ce ai ajuns urbea mea frumoasa….