Şocant. Statistică îngrijorătoare pentru Autostrada A1 ce leagă Aradul de Timișoara. În mai puțin de trei săptămâni au avut loc trei accidente grave, în urma cărora un bărbat a decedat și alții doi se luptă pentru viața lor pe patul spitalului. Statistic, noua autostradă care s-a deschis în regim de șantier are un accident pe săptămână.
Nici restricția de viteză de 100 de km/h, care a fost făcută publică după primul accident, în care tânărul A.A., de 29 de ani, din Vladimirescum a zburat la propriu de pe autostradă și s-a înfipt într-un camion, fiind la doi pași de moarte, nu a calmat spiritele. Pe 2 ianuarie, un motociclist de 47 de ani din Curtici și-a pierdut viața după ce un șofer de 81 de ani a schimbat brusc banda de mers fără să se asigure și a trecut la propriu peste motociclist cu roata din spate a mașinii. Se vorbeşte chiar că bătrânul ar fi vrut să întoarcă pe autostradă.
La mai puțin de trei zile, în seara de 5 ianuarie, un bărbat de 30 de ani a ieșit pur și simplu de pe autostradă din cauza vitezei excesive și s-a răsturnat într-un șanț de pe marginea autostrăzii, starea lui fiind de asemenea gravă.
Montarea parapetilor
Lipsa parapeților, neglijența la volan, dar și viteza excesivă sunt doar câteva motive ale teribilelor accidente petrecute până acum pe autostrada A1. Parapeții de protecție laterali, ne spune inspector principal Teodor Tudur, șeful Biroului Poliției Autostrăzi Vest, pot fi montați conform STAS 1948/2002 acolo unde diferența de nivel este mai mare de doi metri. Ca atare, toate zonele de pe autostradă cu astfel de diferențe de nivel vor avea parapeți de protecție. Parapeţii nu vor fi prezenţi, ca atare, pe toată lungimea autostrăzii.
În ce privește parapeții axiali dintre sensurile de mers, începând de ieri aceştia au început să fie montați pe toată lungimea autostrăzii. „Parapeții axiali nu au fost montați până acum pentru ca utilajele care mai lucrează de o parte și de alta a autostrăzii să poată circula fără să fie nevoite să înconjoare kilometri”, a declarat Tudur.
A scăpat cu viata
De la Spitalul Clinic Județean din Timișoara vin vești bune despre starea tânărului A.A., de 29 de ani, din Vladimirescu, care a provocat primul accident de pe autostradă. Acesta a scăpat cu viață ca prin urechile acului. „Tânărul a sosit cu elicopterul SMURD la noi în comă de gradul 2 și a fost internat la secția ATI din cadrul spitalului. Ulterior, starea lui s-a ameliorat vizibil, a ieșit din comă și a fost transferat la Clinica de Politraumatologie. Va mai suporta câteva operații, însă starea lui în prezent este bună și își va reveni”, a declarat Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Timișoara.
În stare gravă
N.F., bărbatul de 30 de ani, din Timişoara, implicat în ultimul accident de pe autostradă, cel din 5 ianuarie (s-a răsturnat cu maşina la Orţişoara), a ajuns în stare gravă la secția UPU din cadrul Spitalului Județean Arad. Șoferul descarcerat de echipajul SMURD a suferit un traumatism cranio-cerebral sever și o contuzie forte toraco-abdominală în urma accidentului, fără a intra în comă. Din cauza stării grave, tânărul a fost totuşi transportat la Timișoara, unde momentan se află internat la secția de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean Timișoara.
Radare pe Autostrada A1
În acțiunea Poliției Autostrăzi de ieri, în care au fost dispuse trei aparate radar, un alt șofer a rămas fără permis și alți zece au primit amenzi pentru depășirea vitezei, restricționată la 100 km/h. „Atunci când circulă pe autostradă, șoferii trebuie să mărească atenția deoarece vitezele de deplasare sunt mai mari și pot provoca accidente. Folosirea centurilor de siguranță de către toți ocupanții mașinii este de asemenea necesară, iar, în ceea ce privește transportul copiilor, acesta să fie făcut cu scaune speciale”, a încheiat șeful Autostrăzii A1, Teodor Tudur.
O masina s-a rasturnat pe autostrada Arad-Timisoara
Tragedia pune intrebari pe autostrada Arad-Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!