ARAD. „Adopția necesită un angajament de durata unei vieţi pentru că va schimba pentru totdeauna viața copilului adoptat și a părinților adoptivi. De aceea, este deosebit de important ca persoanele sau familiile care doresc să devină părinți adoptatori să fie pregătiți să facă faţă noilor provocări pe care le presupune o adopţie, să poată dărui unui copil toată dragostea şi atenția pe care le merită și de care are nevoie. Specialiștii noștri acompaniază copilul și familia adoptatoare ca să facă față acestor schimbări esențiale în viața lor și urmăresc evoluția copiilor și familiilor adoptive pe o perioadă de doi ani de la încuviințarea adopției, organizând periodic grupuri de suport în vederea sprijinirii familiilor. Adopția nu este un secret, copilul având dreptul să știe că este adoptat” – subliniază Aurora Lupaș, șefa Serviciului Adopții din cadrul DGASPC Arad.
De la începutul anului 2020 până în prezent, în județul Arad, 7 copii au părăsit sistemul de protecție, fiind adoptați și integrați în noile familii. De asemenea, 14 familii din județul Arad au primit atestat de familie adoptatoare.
Marţi, 2 iunie, a fost Ziua Națională a Adopției. Dacă în perioada stării de urgență specialiștii DGASPC Arad au lucrat preponderent online cu familiile care au început demersurile pentru adopție, odată cu relaxarea măsurilor de distanțare socială, DGASPC Arad va invita familiile din județul Arad care doresc să adopte un copil sau să primească informații despre procedura adopției, să se adreseze direct instituției la sediul situat pe strdada 1 Decembrie 1918 nr.14 – Serviciul Adopții sau la numărul de telefon 0257-210055, de luni până joi, între orele 8.00-16.30 şi vineri, între orele 8.00-14.00.
Facilităţi legale
În județul Arad, adopția copiilor a cunoscut în fiecare an o creștere. Iar acest lucru se datorează şi modificărilor legislative din 2016. Atunci, toate termenele legale privitoare la deschiderea procedurii de adopție au fost înjumătăţite faţă de legea anterioară, iar demersurile de căutare a rudelor au fost stabilite la 6 luni în majoritatea situațiilor. O altă facilitate oferită prin lege este cea care stabilește că pentru derularea întregii proceduri în vederea obținerii atestatului de familie adoptatoare, la nivelul angajatorului se oferă 40 de ore/an în care părinții să meargă să facă această procedură. O altă modificare venită în sprijinul viitorilor părinţi este prelungirea valabilităţii atestatului de adopţie de la unul, la doi ani. Pot adopta atât familiile (persoane căsătorite – soţ şi soţie), cât şi persoana singură (necăsătorită) care obţin atestatul de familie/persoană aptă să adopte.
Proces complex, emoţionant
Adopția unui copil este un proces complex, iar angajamentul pe care și-l asumă familia atunci când adoptă un copil va avea impact asupra vieții întregii familii, în special asupra copilului care până la întâlnirea cu respectiva familie a fost defavorizat de soartă. Procesul de adopție implică foarte multe aspecte care trebuie asumate de la începutul și până la finalul întregului proces.
„De fiecare dată când se încheie etapa de evaluare și întâlnim familiile care vor primi atestat de familie adoptatoare, trăim cu toții – atât noi, ca specialiști, cât și viitori părinți – momente de o mare încărcătură emoțională pentru că suntem cu toții conștienți că pornesc pe un drum extrem de sensibil, cu provocări, la finalul căruia un copil pe care sistemul l-a crescut până la un moment dat, își va găsi un cămin adevărat, o familie iubitoare, așa cum merită fiecare copil care se regăsește în prezent în centrele de plasament sau la asistenții maternali” – precizează Erika Stark, director al DGASPC Arad.
Trimite articolul
XSe mai intimpla si lucruri bune in Romania…..bravo celor involvati
Eu stiu de doua. Nereusite. O familie bagata prematur in pamant de o tiganca adoptata de o familie bine situata, ce apoi si-a cautat originea si dupa ce a aflat-o, a lasat scoala ca sa vagabondeze cu un tigan, si apoi fura din casa parintilor adoptivi sa duca la satrarii de unde provenea. A doua, un bebe dragut initial, devenita o chestie de nu stii ce sex are, brurtala in voce, manifestari a fost luata tot de o familie buna, ce sa ocupat indeaproape de educatia , scolarizarea si implinirea ei ca om, isi trateaza de sus bunica si parintii adoptivi de parca ea a pus coada la pruna. Nu stii ce poarta in ADN copilul adoptat ! Poate fi unul bun, dar poti avea si surprize si inca unele neplacute si tare urate
Copii sănătoși sunt trecuți la foarte greu adobtabili intenționat pentru a putea fi “exploatați” financiar de către cei de la plasament, iar condițiile de acolo sunt greu de imaginat(asemănător cu cele din lagăre) copii sunt bătuți maltratați și înfometați, este foarte trist dar adevărat.
Hrana și ajutoarele pentru acești copii este furata de asistenți maternali și dusa acasă la familiile lor în cele mai multe centre, iar majoritatea copiilor sunt tratați mi rău că animalele în timp ce autoritățile spun ca nu au ce sa facă deoarece nu sunt asistenți maternali.!!!
Este suficient doar sa faceți o vizita în aceste centre și sa va îngroziți de ce este acolo, parca se vrea pedepsirea lor……..
-
Ce doare asta … mai oameni buni, nu va purtati asa cu niste suflete nevinovate si mai deasupra si abandonate. Ce oameni suntem noi … cu totii fara exceptii!
-
Dragas mariana, stii ce ar trebui facut ? Oricarei vagaboande ori tiganci ce vine cu burta la gura sa fie verificata. Si de e clar ca nu-si va creste copilul sau il va pune la cersit si furat, dupa ce naste matracuca, sa i se reteze frumos trompele. Si sa vezi ca nu ar mai fi plozi ,,uitati,, in matern
Cei care-și abandoneaza copii ar trebui băgați la pușcărie pentru crima…… Inclusiv tatăl nu doar mama și puși apoi sa plătească pensie alimentara toată viata copilului abandonat. Doar asa poți face cu adevărat ceva…..
-
Bravo Kata! ASA SA FIE!
Pușcărie pentru criminalii care abandoneaza copii!!!!!
Munca silnica in inchisori pentru ambii daca au produs copil si nu muncesc si nu au grija cum trebuie de el, apeland la mila publica si la casele de copii.Daca unul vrea sa munceasca, accepta la inceput orice munca pentru cele necesare copilului, pana gaseste ceva ce-i convine