Floriţă Boloş, fosta judecătoare de la Judecătoria Ineu, cea care a făcut şi desfăcut ilegal zeci de titluri de proprietate şi CF-uri, cea care era spaima oamenilor corecţi, dar prietena celor cu „mâna largă”, cea care emitea sentinţe pe bandă rulantă contra unor sume de bani, a fost condamnată, din nou, la închisoare. După ce, în anul 2013, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie, acum, la patru ani distanţă, Floriţă Boloş a mai primit o lovitură din partea magistraţilor: o condamnare de şapte ani de închisoare cu executare. În primă instanţă, la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii au fost mai blânzi, condamnând-o pe Boloş, în anul 2016, la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, fals intelectual, fals material şi instigare la fals. În acelaşi dosar, complicele judecătoarei, respectiv Petre Cornel Georgiu, a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare cu suspendare. Dar procurorii DNA, cei care au instrumentat dosarul, au făcut apel la sentinţă, iar aproape un an mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a „tăiat în carne vie”, desfiinţând decizia Curţii de Apel Timişoara şi emiţând o nouă sentinţă, mult mai drastică.
Şapte ani
Judecătorii Înaltei Curţi au decis să descontopească pedeapsa primită de Boloş în Curtea de Apel, să rejudece cauza şi să emită o nouă sentinţă. „Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani închisoare şi 4 (patru) ani interzicerea drepturilor aplicată inculpatei Boloş Floriţă, în pedepsele componente. Condamnă pe inculpata Boloş Floriţă (…) la 4 (patru) ani închisoare, pe care o sporeşte cu 3 (trei) ani, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 7 (şapte) ani închisoare”. Fosta judecătoare din Ineu a fost condamnată pentru opt infracţiuni de abuz în serviciu, pentru opt infracţiuni de fals intelectual, două infracţiuni de fals material şi o infracţiune de instigare la fals. Cum legea în România presupune că toate pedepsele sunt contopite, aplicându-se cea mai grea dintre ele, la care se adaugă un spor, judecătorii au decis să o condamne pe Boloş la patru ani de închisoare, la care se adaugă un spor de trei ani. Drept urmare, fosta judecătoare va fi încarcerată, urmând să execute cel puţin jumătate din pedeapsă înainte de a putea solicita liberarea condiţionată. În ceea ce priveşte sentinţele incriminate, sentinţe care au fost emise de Boloş la Judecătoria Ineu, acestea au fost anulate, la fel ca şi CF-urile realizate în baza acelor sentinţe.
Georgiu, cu executare
O veste la fel de proastă a primit-o şi complicele fostei judecătoare, Petre Cornel Georgiu. Acesta a fost condamnat, la Curtea de Apel Timişoara, la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de comiterea unui număr de 12 infracţiuni de uz de fals. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să înlăture suspendarea condiţionată a pedepsei, urmând ca Georgiu să fie încarcerat. Chiar dacă a rămas tot la un an şi două luni, pedeapsa acestuia s-a transformat într-una cu executare. Drept urmare, şi acesta va fi încarcerat.
Ping-pong cu terenuri
Floriţă Boloş a ajuns din nou în faţa judecătorilor din cauza unor sentinţe emise de către aceasta, sentinţe care au vizat terenurile agricole din zona comunei Zărand. „Inculpata Boloș Floriță, în calitate de magistrat judecător la Judecătoria Ineu, prin încălcarea și ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce privește competența teritorială și fără să existe dovada plății taxelor judiciare de timbru și timbru judiciar mobil, a pronunțat un număr de opt hotărâri judecătorești, prin care în mod abuziv s-a transferat în patrimoniul reclamanților din cauzele civile respective dreptul de proprietate asupra a 329 parcele de teren (respectiv 468,6829 ha), care au făcut obiectul judecății. De asemenea, soluțiile din cauzele civile au fost pronunțate de inculpată în absența persoanelor care în mod real trebuiau să aibă calitatea de părți și a probelor necesare adoptării unor soluții juste, pronunțând astfel hotărâri contrare legii prin care anumite persoane din cercul său de cunoștințe/sau indicați de aceștia, au dobândit dreptul de proprietate de care în alte împrejurări nu ar fi beneficiat. Aceste aspecte ar fi trebuit să conducă (pe cale de excepție) la anularea acțiunilor (pentru netimbrare) și la declinarea cauzelor la instanța competentă teritorial, respectiv Judecătoria Chișineu – Criș”, anunţau procurorii DNA în momentul în care au trimis-o în judecată. Mai pe scurt, Boloş nici măcar nu avea voie să judece cauzele, acestea trebuind judecate la Chişineu-Criş, nu la Ineu. Pe lângă asta, a emis 12 sentinţe abuzive, sentinţe prin care terenuri care aparţin oamenilor au fost transferate „partenerilor de afaceri” ale judecătoarei. Acum, Floriţă Boloş va plăti cu vârf şi îndesat faptele comise.
Citiți principiile noastre de moderare aici!