A fost multă ploaie în ultima perioadă de timp, iar în pădure au crescut multe ciuperci. Şi, chiar dacă e total nerecomandat, ciupercile au fost consumate de oameni fără a fi verificate înainte de către specialişti. Iar de aici şi până la intoxicaţie alimentară nu a mai fost decât un pas. Şapte persoane din judeţul Arad, între care şi un copil de un an şi jumătate, au ajuns în ultima săptămână la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad cu simptome de intoxicaţie după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
Primele cazuri care au ajuns la spital datează de miercuri, 15 mai. O familie întreagă din localitatea Buteni – soţ şi soţie de 43 şi 38 de ani, soţ şi soţie de 68 şi 60 de ani – au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe cu simptome de intoxicaţie alimentară. Oamenii le-au spus medicilor că au consumat ciuperci din pădure şi a început să li se facă rău. Deşi starea lor nu a fost gravă, s-au speriat foarte tare şi din acest motiv au mers la spital.
Alte trei persoane au ajuns sâmbătă la Judeţean, cu simptome de intoxicaţie cauzată de consumul de ciuperci. E vorba de un copil de un an şi jumătate, tatăl acestuia – în vârstă de 32 de ani – şi, se pare, bunica – în vârstă de 53 de ani –, toţi din localitatea Beliu. Iniţial, ei au ajuns la Spitalul Orăşenesc din Ineu, de unde au fost duşi la Arad, copilul fiind transportat cu elicopterul SMURD. Odată ce micul pacient a ajuns la Spitalul Judeţean, i s-au făcut spălături gastrice, iar starea sa de sănătate s-a îmbunătăţit. Pentru că analizele medicale au confirmat că este bine, copilul a fost externat luni dimineaţă. Potrivit Siminei Roz, purtător de cuvânt al unităţii medicale, două femei care se intoxicaseră cu ciuperci mai sunt internate în prezent pe Secţia de Medicină Internă, urmând să fie externate foarte probabil miercuri.
Atenţionare
„Având în vedere apariția primelor cazuri, internate în unități sanitare, de intoxicații datorate consumului de ciuperci culese din mediul natural (flora spontană) sau cumpărate de la persoane particulare și care nu sunt verificate de specialiști, atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă astfel de ciuperci” – se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Poate duce la deces
Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele produse de unele ciuperci care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei – cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.
Simptome
„Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore de la consumul ciupercilor. Se manifestă prin: greţuri, durei abdominale, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, lăcrimare și salivație intensă, icter, hemoragii, tulburări neurologice, manifestări renale grave. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală și comă, cu evoluţie letală” – precizează Constantin Cătană, director al DSP Arad.
Recomandări
Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, Direcţia de Sănătate Publică Arad recomandă populației următoarele: *să nu consume ciuperci procurate de la comercianţi ocazionali, care nu pot face dovada avizului fito-sanitar; *să nu culeagă şi să nu consume ciuperci din pădure, chiar dacă au impresia că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare; *să nu hrănească cu mâncăruri pe bază de ciuperci copiii, deoarece aceștia sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale; *în cazul în care simptomatologia este legată de consumul de ciuperci, persoana/ persoanele să apeleze numărul de urgenţă 112 sau să se prezinte într-un serviciu medical de urgenţă: Unitate de Primire Urgențe (UPU) sau Compartiment de primire urgențe, Centre de permanență; *în cazul că o persoană din familie a fost diagnosticată de o unitate sanitară cu intoxicație cu ciuperci, alimentele rămase – ciuperci crude sau preparate – trebuie distruse prin incinerare, în niciun caz nu se vor mai consuma.
Citiți principiile noastre de moderare aici!