Primăria preia administrarea tuturor cinematografelor din municipiu, cu tot cu obligaţia de a investi în reabilitarea lor şi de a se ocupa de difuzarea de filme artistice timp de 15 ani de acum încolo. Municipalitatea este în plin proces de evaluare, inventariere şi verificare a activelor şi pasivelor de la toate cele şapte cinematografe din municipiu, cinematografe pe care le preia de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor <<România-Film>>. Potrivit Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, „recepţia finală nu s-a realizat încă în mod oficial. În prezent, se lucrează la clarificarea situaţiei din punct de vedere financiar-contabil”.
Şapte cinematografe
Potrivit legii care prevede faptul că „sălile şi grădinile de spectacol cinematografic (…) aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor <<România-Film>>, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale etc., după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective”, municipiul Arad se alege cu nu mai puţin de şapte cinematografe. Portivit Corinei Drăghici, este vorba despre complexul Arta, format din sală de cinematograf şi grădină de vară, Studio, Mureşul, Grădişte, Progresul, Solidaritatea şi Dacia.
15 ani de filme!
Primăria va fi obligată, însă, să se ocupe de difuzarea de filme în toate cinematografele, timp de nu mai puţin de 15 ani! Potrivit legii, „Odată cu transferul imobilelor (…), consiliile locale vor prelua personalul aferent. Pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic”. Bineînţeles, au prioritate producţiilor cinematografice româneşti, precum şi alte activităţi culturale.
Mai mult, în maximum patru ani, „Consiliile locale sunt obligate să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate”, se specifică în Ordonanţă.
Primării de cartier
Prin legea prin care se prevede preluarea cinematografelor de către primărie nu se restricţionează, însă, activităţile care se pot desfăşura în săli. Astfel, cu condiţia ca municipalitatea să se ocupe de modernizarea clădirilor şi de difuzarea „periodică” de filme, aici se poate face aproape orice. Una dintre variante ar fi, aşa cum ne-a informat Corina Drăghici, realizarea unor „primării de cartier” în o parte dintre spaţiile existente în clădirile amintite.
Casa de Cultură, la cinema?
Încă din cursul anului trecut, la nivelul primăriei a ajuns o adresă din partea Casei de Cultură a Municipiului. Reprezentanţii instituţiei solicitau, în toamnă, atribuirea unor spaţii în incinta Cinematografului Dacia, justificând solicitarea prin faptul că Teatrul Vechi, unde sunt acum birourile, este într-un stadiu avansat de degradare şi are nevoie urgentă de fonduri pentru reabilitare. Chiar dacă spaţiile din cinematograful Dacia nu vor primi această destinaţie, Casa de Cultură, se pare, va primi spaţiu într-unul dintre cinematografele din centrul oraşului.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!