Centenarul Unirii e aproape, problema amplasării Monumentului Marii Uniri la Arad e (încă) departe de a se rezolva. În încercarea de a grăbi lucrurile, Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Unirii la Arad a adresat, zilele trecute, un memoriu secretarului de stat Mădălin-Ștefan Voicu din cadrul Ministerului Culturii.
Printre altele, în document se arată că „istoricii, arhitecţii şi specialiştii în domeniu apreciază că imaginea artistică a Monumentului Marii Uniri de la 1918 este una modernă şi nu poate avea o locaţie clasică, sugerând stabilirea unei noi locaţii, dintre variantele propuse şi înaintate şi autorităţilor publice locale: *axa principală a Aradului, de la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” până la Piaţa Avram Iancu; *în faţa noii Catedrale Ortodoxe „Sfânta Treime” unde a fost pusă piatra de temelie în 2003 de către preşedintele României de la acea vreme; *în faţă la Cofetăria Libelula (B-dul. Revoluţiei) unde a existat un proiect realizat de regretatul arhitect Miloş Cristea; *în Piaţa Revoluţiei, respectiv în faţa Primăriei sau în faţa Băncii Naţionale Române; *în Piaţa din faţa Catedralei Ortodoxe vechi; *pe terenul fostei Fabrici „Tricoul Roşu”; *în zona Casei de Cultură, Consiliul Judeţean, Parcul Pădurice, Casa Artiştilor, zonă care are toate şansele de a deveni o piaţă publică.”
Potrivit Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Unirii la Arad, ultima variantă – amplasarea pe lacul de la Pădurice – „este probabil cea mai fezabilă având în vedere că nu poate fi contestată de nimeni, are avizul unui plan urbanistic zonal și este într-o zonă centrală a Aradului”.
Apel la responsabilitate
Semnatarii memoriului fac apel la responsabilitate şi îi roagă pe cei de la Ministerul Culturii să stabilească locaţia care se încadrează cel mai bine cu arhitectura Monumentului. „În același timp, va fi nevoie de alocarea fondurilor necesare amplasării, inclusiv transportul monumentului la Arad, astfel încât lucrările să fie finalizate într-un timp rezonabil, iar Centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat la Arad cu tot respectul cuvenit înaintașilor, celor care s-au sacrificat pentru ca noi astăzi să trăim într-o Românie Mare, Unită, Membră a Uniunii Europene” – se arată în finalul memoriului semnat de preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Unirii la Arad, prof.univ.dr. Aurel Ardelean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!