Au fost aleşi o dată, de două ori, apoi de trei ori, de cinci sau şase ori.
O performanţă care i-a ţintuit în fotoliile de primar de cel puţin 16 ani sau chiar 20 de ani, cum e cazul celui mai longeviv primar pe funcţie, Gheorghe Burdan din Chişineu Criş, aflat la începutul celui de al şaselea mandat.
Culoarea politică păleşte în faţa numelui, unii fiind realeşi fără nici o problemă chiar dacă au candidat sub culorile altui partid sau indiferent de trendul venit dinspre Bucureşti.
Alegătorul din judeţ are criterii mult mai pragmatice după care îşi alege edilul. Cei şapte primari pe care i-am identificat că au cel puţin patru mandate la activ au învăţat să ţină cont de ele şi metoda pare să funcţioneze.
Poate mai sunt şi alţi primari cu vechime prin judeţ dar, cum nimeni nu are o evidenţă clară a numărului de mandate pentru fiecare edil local, am făcut apel la memorie. Dacă ne-a înşelat, la următorul mandat îi vom trece pe listă.
Veteranul primarilor
Începem cu cel care e veteranul primarilor arădeni, Gheorghe Burdan, edilul oraşului Chişineu Criş. Munceşte prin administraţie din 1979, când a fost tot la conducerea oraşului până în 1982. Apoi a fost numit vicepreşedinte al municipiului Arad, până în 1984, după care a ajuns primvicepreşedinte tot al municipiului până în 1989. Din 1992 a fost ales primar, la Chişineu, şi a fost reales, tot la patru ani. Acum a început al IV-lea mandat.
„Secretul este munca şi apropierea de cetăţeni. Trebuie să ştii să răspunzi nevoilor lor. Au nevoie de locuri de muncă, am creat o zonă industrială, au nevoie de o zonă comercială, au primit”, spune primarul.
Şi tot un primar de oraş, cel de la Pâncota, Iosif Retter, e convins că „Fapta şi nu vorba convinge. Oamenii s-au săturat de cuvinte, vor să vadă că ceea ce spui şi faci”, spune el la începutul celui de al 4-lea mandat.
La al cincilea mandat
Pentru edilul de la Olari, Ştefan Muscă, secretul stă în adevăr şi muncă. „Nu am minţit niciodată pe nimeni şi am muncit. Am promis ce puteam face şi, ce am promis, am făcut”, spune el scurt şi răspicat.
„Orice critică am notat-o, nu am negat-o. M-am ţinut de cuvânt în tot ce am promis şi nu m-am dat la o parte de la nici o muncă”, recunoaşte Ioan Mercea, primarul de la Macea, tot la al 5-lea mandat. Şi tot la începutul celui de al 5 mandat la primărie este şi Ioan Guţu de la Birchiş, sau Avram Ciev, de la Bârsa. La Birchiş s-a dovedit că nu ţine cu păcăleala. „Pe om îl minţi o dată, de două ori, dar apoi nu mai merge. Trebuie să te ţii de cuvânt. Primarul trebuie să fie gospodar, nu neapărat om politic”, concluzionează el. La Bârsa, secretul e omenia.
„Cum te comporţi cu oamenii, ce faci pentru ei e cel mai important lucru” spune Ciev.
Poate nu sunt cele mai importante localităţi din judeţ, poate nu sunt cei mai cunoscuţi politicieni, dar sunt cu siguranţă cei mai de succes gospodari. Şi reteţa lor are toate ingredientele pentru a-l face pe cel care o respectă să dea de gustul succesului.
Primăriţa de succes
Şi cum nici o funcţie nu este strict apanajul bărbaţilor, şi femeile au făcut carieră la primărie. Letiţia Stoian a fost realeasă pentru a şasea oară la Semlac. Pentru că „sunt alături de oameni, am fost şi voi fi mereu în mijlocul comunităţii şi încerc să le rezolv probleme”, mărturiseşte primăriţa din Semlac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!