Nici o surpriză. Anii mai buni şi cei mai puţin favorabili au făcut ca Aradul să nu aibă un trend spectaculos în ceea ce priveşte evoluţia salariilor. Angajaţii din judeţ au venituri medii, judeţul clasându-se la mijlocul unui clasament naţional al salariilor. Chiar dacă investiţiile au fost multe, locuri de muncă s-au tot creat, iar străinii au adus bani în economie, arădenii au rămas în ultimii 20 de ani o forţă de muncă relativ ieftină.
Un studiu economic, realizat de publicaţia de profil econtext.ro, relevă faptul că a fost nevoie de două decenii pentru ca judeţul Arad să urce în clasamentul naţional al salarilor… tot atât de multe locuri. Practic, dacă în 1991 un arădean câştiga în medie 7.295 lei – fiind vorba despre lei vechi, cei folosiţi în anii 90, în anul 2011 un salariat arădean era răsplătit pentru munca prestată cu 1.354 de lei.
Într-un top naţional, Aradul ocupa, imediat după Revoluţie, locul 19, iar acum se poziţionează pe locul 17. În tot acest timp, unele judeţe s-au preocupat mult mai mult de nivelul de trai al salariaţilor, dovadă stând salariile tot mai mari pe care aceştia le încasează.
La nivel de regiune au existat şi schimbări spectaculoase. Astfel că Bihorul, cel care în 1991 era pe locul 11 din ţară, a ajuns să încheie anul 2011 pe ultima poziţie, salariaţii bihoreni având, în medie, o remuneraţie doar cu puţin peste o mie de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!