A început numărătoarea inversă pentru aflarea numărului şi numelor celor care vor plăti mai puţin pentru căldură. Prima dată limită a fost dată ca fiind 2 decembrie, care a devenit între timp 5 decembrie. Şi tot e greu de respectat termenul. Numărul foarte mare al dosarelor i-a luat prin surprindere pe agajaţii Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară (DDAC), care s-au trezit copleşiţi de numărul mare de dosare care trebuie introduse. Au fost înregistrate 11.610 dosare, la cele patru centre pentru preluarea cererilor, din care 8.296 au fost depuse de cei care se încălzesc cu energie termică, 1.539 pentru gaze naturale, şi 1.775 la lemne.
„Se lucrează la maxim, am suplimentat numărul celor care lucrează efectiv la introducerea datelor în calculator şi sperăm să finalizăm până pe 5 decembrie”, a declarat director DDAC, Erika Stark. Asta înseamnă că se vor lucra ore suplimentare şi, se pare, că ziua de 1 Decembrie va fi sărbătorită prin muncă de cei însărcinaţi cu această muncă suplimentară.
Ce se va întâmpla dacă nu vor fi introduse toate dosarele, nu se ştie. Autorităţile competente, respectiv Primărie şi DDAC, evită să facă precizări în acest sens, precizând că se face tot posibilul să nu se ajungă la situaţia aceasta.
Mai prevăzători sunt însă furnizorii de căldură care şi-au luat deja măsurile de precauţie. E.ON Energie România a anunţat deja decalarea datei de emitere a facturilor şi a venit cu precizările de rigoare în cazul în care nu vor ajunge la timp listele celor care beneficiază de subvenţie. CET Hidrocarburi aşteaptă lista şi procentele de care beneficiază fiecare de la Primărie după care va opera modificările de rigoare.
. E.ON Energie România informează că „procesul de emitere a facturilor de gaze naturale a fost decalat şi astfel o parte a clienţilor urmează să primească facturile în luna decembrie a.c. cu întârziere de aproape două săptămâni. Întrucât sunt situaţii în care autorităţile locale nu au transmis la timp bazele de date cu persoanele care beneficiază de ajutoare de încălzire şi cuantumul acestora, facturile nu vor include, în aceste cazuri, ajutoarele de încălzire”, se arată în comunicatul societăţii.
CET-ul e în grafic
În ceea ce priveşte pe cel mai mare furnizor de căldură din muncipiu, CET Hidrocarburi, deocamdată situaţia e în grafic. „Dacă borderourile cu numele şi procentele celor care vor beneficia de subvenţie vor ajunge până pe 5 decembrie, arădenii vor simţi la cheltuielile aferente lunii noiembrie ajutorul oferit de Primărie. În caz contrar, vom discuta la momentul respectiv”, precizează reprezentanţii CET.
Cinci minute pe dosar
Munca funcţionarilor de la DDAC este imensă. Fiecare din cele peste 11.000 de dosare sunt verificate, prin confruntarea cu datele existente la Direcţia de Finanţe a Primăriei Arad, iar apoi sunt introduse în baza de date. Fiecare declaraţie are 9 pagini pe care operatorul trebuie să le parcurgă.
În cel mai bun caz, se munceşte pe un dosar 5 minute, dar majoritatea fură cam 10 minute din timpul celor de la Direcţie. O muncă colosală care acum, spre final, a căpătat întăriri.
„Trebuie ca până pe data de 5 a lunii decembrie să finalizăm centralizarea datelor”, a subliniat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Şi nu se discută deocamdată situaţia în care nu se respectă termenul limită.
Alte dosare
Pentru luna următoare, preluarea dosarelor va fi până la 20 decembrie pentru perioada sus-menţionată, cele patru centre ale DDAC rămânând deschise pentru această acţiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!