Vă prezentam, săptămâna aceasta, veniturile nete ale unor medici primari din Spitalul Judeţean Arad, unele dintre acestea depăşind 7.000 de lei. Trebuie spus, însă, că până să ajungi la acest nivel de salarizare e cale foarte lungă.
Proaspăt ieşiţi de pe băncile facultăţilor, absolvenţii de medicină pătrund în sistem după susţinerea examenului de rezidenţiat. Urmează alţi câţiva ani (maximum şapte, la neurochirurgie) de pregătire la locul de muncă. Teoretic e bine pentru că, în această perioadă, medicii rezidenţi sunt şi plătiţi. Dar ştiţi cu ce salarii? Răspunsul e tragic.
În funcţie de specializare, un medic rezident în anul I este plătit cu sume între 858 şi 1.845 de lei. Dar leafa maximă e rarisimă. Din cei 65 de rezidenţi în anul I aflaţi pe statele de plată ale Spitalului Judeţean, 28 au salarii până în 1.000 de lei şi 34 câştigă între 1.000 şi 1.500 de lei. Alţi 35 de rezidenţi în anul II au venituri cuprinse între 1.078 şi 1.869 de lei. Marea majoritate dintre ei sunt retribuiţi cu aproximativ 1.300 de lei/lună.
În anul III de rezidenţiat, spitalul are angajaţi 55 de medici, cei mai mulţi dintre aceştia având salarii de până la 1.200 de lei. Lefurile sunt ceva mai bunicele pentru cei nouă rezidenţi în anii IV-V: în jur de 1.500 de lei net lunar.
Să ne gândim că, nu de puţine ori, viaţa unor oameni bolnavi se află în mâinile acestor medici care câştigă 1.300 de lei pe lună. Să ne mirăm dacă-şi tratează pacienţii după cum sunt ei înşişi plătiţi? Să ne revoltăm dacă ne cer sau ne sugerează să le dăm o… mică atenţie?
Medici de care Colegiul Medicilor n-a auzit
Citiți principiile noastre de moderare aici!