Vot pentru mutarea asistaţilor social. Aleţii municipali sunt chemaţi miercuri să voteze, printre altele, un proiect de hotărâre care vorbeşte de “transmiterea în folosinţă gratuită către Direcţia de Dezvoltare şi Asistenta Comunitara Arad a unui spaţiu din municipiul Arad, Calea Radnei nr. 250″. Mai exact, să voteze pentru mutarea acestei instituţii din centrul oraşului (din unul dintre cele mai fumoase imobile ale Aradului) pe Calea Radnei, adică în cartierul Micălaca, la capăt de oraş, într-o unitate de învăţământ.
În raportul de specialitate, Primăria îşi motivează decizia prin faptul că birourile ocupate în prezent de direcţie nu sunt corespunzătoare nici pentru angajaţii instituţiei (sunt insuficiente) şi nici pentru cei cărora unitatea li se adresează. Se face referire, totodată, la faptul că noul imobil propus e mult mai mare şi mai potrivit pentru activitatea Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenta Comunitara şi va fi eliberat de şcoala care până acum l-a locuit.
Spaţiu mare, dar nu în centru
“Prin reorganizarea sistemului de învăţământ, Liceul cu program sportiv s-a comasat cu Şcoala generală nr. 9, urmând ca din luna septembrie anul curent să funcţioneze în strada Independenţei nr.1. Spaţiul pe care l-au ocupat în municipiul Arad, Calea Radnei nr. 250, colţ cu str. Renaşterii, s-a disponibilizat şi s-a solicitat şi obţinut acordul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru schimbarea destinaţiei.
Întrucât Direcţia de Dezvoltare şi Asistenta Comunitara Arad funcţionează în Palatul Cenad (B-dul Revoluţiei nr.73) în spaţii insuficiente pentru angajaţi şi mai ales pentru beneficiarii prestaţiilor sociale, se propune transmiterea în folosinţă gratuită a Corpului A, în suprafaţă construită de 692,51 mp (foste săli de clasă) şi a Corpului C, în suprafaţă construită de 93,40 mp (grupuri sociale) către acest serviciu public din subordinea CLM Arad, iar Corpul B (parter şi un etaj), cu o suprafaţă construită de 137 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 250 mp, urmând să se transmită din domeniul public al municipiului în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, către Poliţia municipiului Arad – Secţia II”, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul.
Fără răspunsuri
Primăria mai insistă şi pe faptul că “serviciile Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad vor putea funcţiona în condiţii mult mai bune, având în vedere şi faptul că există un spaţiu generos de curte, iar accesul în clădire nu se efectuează direct din stradă, problemă deosebită a serviciilor, în special pentru persoanele cu dizabilităţi”.
Primăria nu face, însă, nici o referire la faptul că mutarea ar putea să-i bulverseze pe beneficiarii serviciului (asistatii social), obişnuiţi cu centrul, şi să-i pună pe drumuri spre periperie (departe de zona cunsocută) şi la cheltuieli noi. Municipalitatea nu face nici măcar o referire la ce se va întâmpla cu spaţiile care vor fi eliberate de Direcţia de Asistenţă, deşi subiectul este unul aflat deja în dezbaterea opiniei publice.
Soarta Palatului Cenad
Proiectul de hotărâre propus acum aleşilor nu vorbeşte de viitorul birourilor ce ar urma să fie eliberate de direcţie. Subiectul este unul care va intra, fără doar şi poate, în dezbaterea consilierilor, în condiţiile în care, şi la ultima şedinţă CLM, aceştia au votat propunerea Primăriei de alocare a unor spaţii în complexul UTA celor de la AJF Arad, care urmau să părăsească şi ei Palatul Cenad, din cauza…. condiţiilor improprii desfăşurării activităţii. Mutările au fost deja luate în colimator de Opoziţie, care a tras un semnal de alarmă vis-a-vis de intenţiile municipalităţii legate de această clădire istorică.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!