Situație incredibilă, creată de o lege care în loc să protejeze oamenii nevoiași aflați în număr tot mai mare, îi scoate din calcul și le ia de la gură și ultimele firimituri de decență, obligându-i doar să viseze la alimentele de bază oferite pe gratis. Este vorba de „listele” beneficiarilor ajutoarelor din Fonduri Europene. Făina, mălaiul, macaroanele și orezul, oferite prin suportul Europei, de către Consiliul Județean Arad și de primăriile din județ, ajung la cei care sunt pe listă. Nu însă şi la adevăraţii nevoiaşi, cei sărăciți de pensii mici, sau de absenţa lor, care își „strică” banii pe medicamente. Nu se ia în calcul venitul pe membru de familie, ci pe persoană. Aşa se poate ajunge la situaţii strigătoare la cer pentru inechitatea lor.
Legea spune foarte clar: cei care au venituri mai mici de 400 lei beneficiază de aceste alimente. Doar că, dacă nu ai nici pensie, nici șomaj și niciun venit, ești în afara legii, nu exiști, deci nu primești nimic.
Satul Lalașinț, din comuna Bârzava, ne oferă un exemplu relevant dar cu siguranţă cazurile sunt mult mai multe. Soţul, un bătrânel apăsat de greutăţile vieţii, are o pensie de 530 lei, prea mare pentru a intra în categoria celor ajutaţi, dar cu banii lui trăiesc doi oameni. Soţia, fostă angajată la CAP, nu primeşte chiar nimic pentru că are doar 7 an lucraţi şi pentru a fi pensionar ai nevoie de minim 10 ani. Nu are nici un venit, dar nu are parte nici de ajutorul european. E prea săracă pentru Europa. „Oare noi trebuie să murim de foame, în timp ce alții aruncă orezul şi macaroanele primite la porci, cum e cazul la noi în sat. Noi nu avem ce să punem pe masă şi strângem şapte lei să ne mai cumpărăm un kilogram de orez şi făină”, își spune oful un bătrânel cu fruntea brăzdată de probleme și cu o plăsuță cu medicamente în mână. Toți banii ne merg pe aceste medicamente. Pentru noi acest ajutor ar fi ceresc”. „Sunt momente când nu avem ce să punem pe masă. Oare de ce nu îi ajută cu adevărat pe cei nevoiași?”, se întreabă cu lacrimi în ochi bătrânelul.
Ajutor și nu prea
Legea, care ar trebui să îi protejeze pe nevoiași, îi exclude și îi umilește. Îi ajută pe alţii care o duc niţel mai bine decât ei. Ceea ce se ia în calcul nu este venitul pe familie, ci pe persoană. Aşa se ajunge la situaţii paradoxale în care dacă unul din membrii familiei are 1.000 lei pensie iar altul are doar 350 lei, cel cu pensie mică primeşte ajutoarele, chiar dacă venitul per total este mult mai mare decât în cazul prezentat de noi. Asemenea cazuri sunt şi în satul Lalaşinţ dar şi în multe alte localităţi. Poți chiar să ai și tractor în curte, ba mai mult să și arunci macaroanele şi orezul din ajutor la porci, acestea tot sunt distribuite celor în cauză.
Primăria cunoaște cazurile sociale
Contactat telefonic, Gabriel Faur, primarul comunei Bârzava, ne-a declarat că „într-adevăr, ajutorul se acordă familiilor cu venit mai mare decât al bătrânelului nostru, deoarece apar pe listele oferite de către Consiliul Județean Arad. Aceste persoane respectă condițiile impuse de lege pentru acordarea acestui ajutor, pensia lor fiind mai mică de 400 lei”. Primarul ne mai spune însă că „poate ar trebui să fim și noi întrebați când se fac listele, deoarece noi cunoaștem toate cazurile sociale de la noi din zonă și am putea ajuta direct aceste familii nevoiașe”. Nu se întâmplă niciodată aşa, iar legea, care ar trebui să umple burţile goale ale nevoiașilor cu câteva alimente de bază, umple burţile porcilor. Şi asta pentru că unii săraci sunt atât de săraci încât nici măcar o lege socială nu îi ia în calcul.
Cu niciun venit, ești exclus
Reprezentanții Consiliului Județean Arad au declarat că legea prevede foarte clar că persoanele cu venit mai mare de 400 de lei nu pot beneficia de acest ajutor. Mai mult de atât, persoanele care nu figurează cu niciun venit, dacă nu apar pe vreun stat de plată, nu pot primi alimentele. Nu face nici o referire la ceilalţi membri de familie şi la veniturile acestora. Cu alte cuvinte, săracii tot săraci rămân pentru că listele sunt făcute în baza datelor primite de la Casa de Pensii, de la Șomaj sau de la Direcția de Asistență Socială. Iar legea e lege aşa că…
Citiți principiile noastre de moderare aici!