Sfintele Sărbători de Paşte se apropie cu viteză. Pieţe agitate şi animate, comercianţi cu destulă marfă la vedere şi posibili cumpărători cu plase goale şi fără prea mulţi bani la ei. Pe scurt criza care ne-a tăiat din salarii, ne-a redus pensiile şi a crescut în ultimii ani preţurile alimentelor şi facturilor într-un mod exorbitant, ne afectează în continuare modul de a sărbători cu adevărat creştineşte. Oficial, însă, a început goana arădenilor după carnea de miel, deşi aglomeraţia nu aduce prea mare profit comercianţilor, chiar dacă preţurile sunt neschimbate faţă de anii trecuţi. Asta cel puţin deocamdată! La fel ca şi în anii trecuţi nu este exclus ca preţurile să mai scadă la kilogram în zilele de dinaintea sărbătorii.
În acest an, preţurile vehiculate pentru un kilogram de carne de miel se situează între 25 şi 28 lei. Pieţele din care arădenii îşi pot procura carnea de miel sunt: Catedralei, Mihai Viteazul şi Fortuna. În Piaţa Mihai Viteazul, carnea de miel nu scade sub 28 lei kilogramul şi e foarte greu să negociezi la preţ deorece comercianţii nu se lasă înduplecaţi de cumpărători. În schimb, în Piaţa Catedralei preţul scade la 25 lei/kg, iar comercianţii de aici sunt ingenioşi şi inventivi. Dacă anii trecuţi vindeau jumătăţi de carcase de miel, acum sunt dispuşi să vândă şi bucăţi de 500 grame.
„Am avut clienţi mai în vârstă care mi-au cerut 500 grame de carne de miel şi le-am dat. De unde să aibe bani când mai mult de jumătate din pensie se duce pe medicamente. E cel mai slab an de când vând dar ce să facem, improvizăm. Anii trecuţi vindeam şi 30 de carcase pe zi, acum abia dacă vindem în cel mai fericit caz cinci”, ne spune unul dintre comercianţi.
Trocul de criză
Încet, trocul revine în pieţele arădene iar sărbătorile sunt un bun prilej şi pentru acest gen de afacere. Ingeniozitatea este dovada că arădenii s-au adaptat la vremurile vitrege şi au improvizat. Cu aproximativ trei bonuri de masă îţi poţi cumpăra un kilogram de carne de miel. Se întâmplă chiar în Piaţa Catedralei, unde arădenii care nu au bani pot face trocul ce poate salva masa pentru sărbătoare. „Dacă sunt cumpărători care vor pe masă neapărat miel şi nu au bani, noi primim şi bonuri de masă. Ce să facem, trebuie să înţelegem că lumea nu prea mai are bani. Şi de ce nu? Ce bonurile de masă nu sunt bune?”, a declarat comercianta inventivă.
Special amenajate
Sacrificarea mieilor se va desfăşura în mai multe puncte desemnate atât pe raza municpiului, cât şi a judeţului Arad. În municipiu mieii sunt sacrificaţi în incinta OBOR a SC TOP SA de pe strada Pădurii. Pentru judeţ, punctele sunt în localităţile: Mâsca (nr. 307), Hălmagiu (Strada Crişan, nr. 10), Şiclău (nr. 88) şi în Macea (Complexul Zootehnic FN). Comercializarea cărnii de miel pe raza municipiului Arad se desfăşoară în Halele Agroalimentare din: Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Catedralei şi Piaţa Fortuna.
Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale, DSVSA va intreprinde măsuri suplimentare şi chiar va asigura permanenţa inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. „Vom verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimetaţie publică. Vom sancţiona orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, a declarat Gheorghe Ban, directorul tehnic al DSVSA Arad.
Sancţiuni şi controale
Inspectorii din cadrul biroului de siguranţă a alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor Arad au început controalele. În total în luna martie, au avut loc nu mai puţin de 589 de acţiuni de verificare şi control. În total au fost aplicate 49 de sancţiuni în valoare de 47.200 lei, 14 avertismente, dar şi o ordonanţă de suspendare a activităţii. Au fost descoperiţi comercianţi ce au încercat să comercializeze în spaţii necorespunzătoare, sau fără să respecte normele de igienă dar şi cu examenele medicale periodice neefectuate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!