Nouă luni. Atât are la dispoziţie constructorul care a câştigat licitaţia organizată de Primăria Arad pentru modernizarea şi reamenajarea zonei Pădurice. Ieri, primarul Aradului a semnat împreună cu constructorul – asociaţia de firme Port Construct – Universul Verde – Electro Construct, contractul de lucrări. Potrivit lui Răzvan Popa, director tehnic în cadrul Primăriei Arad, Municipalitatea a fost dispusă să aloce pentru această investiţie un buget de 9,4 milioane de euro, poate şi pentru faptul că mult mai mult de jumătate din sumă (7,2 milioane euro) venea din fonduri europene nerambursabile. Licitaţia a stârnit interesul unei singure asociaţii (semn – în viziunea constructorului – că lucrarea e grea). La final, suma cu care a fost „adjudecată” lucrarea a ajuns la 6,8 milioane de euro (plus TVA).
În cele nouă luni pe care constructorul le are la dispoziţie pentru a preda la cheie Parcul Pădurice, trebuie realizate schimbări destul de radicale, trebuie amplasată fântâna arteziană cu jocuri de apă şi fond sonor, trebuie toaletaţi arborii şi plantaţi alţii, trebuie refăcute aleile. 17 copaci vor cădea în urma lucrările de amenajare de aici, fapt recunoscut de constructor.
La final, imaginea zonei ar trebui să fie cu totul alta: un lac curăţat, alte alei, iluminat ambiental, supraveghere video. Schimbarea radicală ar urma să fie realizată şi cu ajutorul unui al doilea proiect ce se află în aceste zile la Ministerul Mediului şi aşteaptă finanţare de aici (lucrarea care vizează tot zona Pădurice). Lacul de la Pădurice nu va avea parte, însă, decât de igienizare.
Principalele obiective vizate de acest proiect au fost prezentate deja în ziarul nostru, dar vă reamintim că acestea fac referire la redesenarea zonelor verzi, a aleilor, amplasarea unui sistem de supraveghere video a zonei, modernizarea iluminatului existent şi realizarea de iluminat ambiental (al copacilor valoroşi, de exemplu), amplasarea unui ceas stradal, a 91 de bănci, a 71 de coşuri de gunoi, a patru rasteluri pentru biciclete, reamenajarea a 7.700 de mp de lac, întreaga zonă vizată de acest şantier fiind de 18.000 mp.
Piesa de rezistenţă a proiectului, potrivit lui Răzvan Popa, va fi fântâna arteziană cu jocuri de apă pe fond muzical şi jocuri de lumini cu efect laser.
„Până acum, zona Pădurice era o zonă în care oamenii se fereau să ajungă, dar acum sperăm să-i întoarcem din nou cu faţa la Pădurice”, a rezumat Popa intenţiile Municipalităţii pentru această zonă.
Şi Monumentul Marii Uniri
Primarul Gheorghe Falcă, cel care şi-a pus semnătura pe contract, susţine că în zonă – mai exact pe lac – va fi amplasat şi Monumentul Marii Uniri. Pe acest subiect, executivul lucrează momentan la studiul de fezabilitate privind amplasarea statuii şi a accesului spre aceasta. Tot în zonă va fi amplasat şi bustul lui Corneliu Coposu, edilul susţinând că acest bust va fi amplasat în toamnă în parc.
Tot edilul a fost cel care a precizat ieri că lucrările mari cuprinse în acest proiect vor fi finalizate până în iarnă, urmând ca în anul viitor, în lunile care au mai rămas din execuţie, vor fi realizate detaliile. „Tot acum vom începe procedurile de licitaţie şi pentru cel de al doilea proiect care are ca ţintă zona Pădurice, iar la final – veţi vedea – schimbarea va fi radicală, iar zona va atrage în sfârşit arădenii şi nu numai”, a conchis Gheorghe Falcă.
Varianta gardurilor
Deşi unul dintre reprezentanţii constructorului a lansat ideea unei împrejmuiri a zonei după ce şantierul va fi încheiat, pentru a proteja investiţiile, şi a amintit de parcurile din Paris ca justificare a propunerii, primarul a negat faptul că acest lucru va avea loc şi a precizat că nu se va pune defel problema taxării zonei.
Alături de alte şase proiecte
Reamenajarea zonei de agrement Pădurice, căci aşa se numeşte proiectul, face parte, alături de alte şase proiecte, din calupul de investiţii pe care Primăria l-a depus pe PID. Trei dintre celelalte şase proiecte sunt deja semnate, iar ultimele trei sunt în analiză la Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!