„Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Dascălu Florea, împotriva sentinţei penale nr. 235 din data de 20 mai 2024 pronunţată de Tribunalul Arad. Admite apelul declarat de PÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, împotriva Sentinţei penale nr. 235 din data de 20 mai 2024 pronunţată de Tribunalul Arad. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând cauza: Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă aplicată în cauză inculpatului de către prima instanţă, repune în individualitatea lor pedepsele componente, înlătură sporul de pedeapsă principal aplicat. Menţine pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni, aplicată de prima instanţă inculpatului Dascălu Florea, pentru săvârşirea infracţiunii de <permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată>. Condamnă inculpatul Dascălu Florea pentru săvârşirea infracţiunii de <luare de mită> la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Condamnă inculpatul Dascălu Florea pentru săvârşirea infracţiunii de <trafic de influenţă în formă continuată> la pedeapsa de 4 (patru) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Contopeşte după regulile concursului de infracţiuni pedepsele principale aplicate inculpatului în prezenta cauză, după cum urmează: aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cuantumul celorlalte pedepse (1 an şi 6 luni), inculpatul Dascălu Florea urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 (şase) ani închisoare în regim de detenţie. Deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului Dascălu Florea, durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 23 octombrie 2023 până în 29 martie 2023, inclusiv”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, sentinţa care, de altfel, este definitivă şi nu mai poate fi atacată.
În cadrul procesului de la Timişoara, Florea Dascălu a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale a României, avocaţii acestuia ridicând o serie de excepţii de neconstituţionalitate. Magistraţii de pe Bega au decis ca sesizările să fie trimise către CCR, urmând ca judecătorii de acolo să decidă asupra excepţiilor invocate.
„Constată admisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 291 alin. 1 din Legea nr.287/2009 privind Codul penal, ridicată de inculpatul Dascălu Florea. Sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate invocată de inculpatul Dascălu Florea. Se înaintează către Curtea Constituţională un exemplar original al prezentei decizii”.
„În perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea, în calitatea sa de director CNAIR, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca, în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR. Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 7.05.2022, suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante”, anunţa DNA în luna noiembrie a aceluiaşi an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!