ARAD. Se fac paşi concreţi spre un transport tot mai ecologic în Arad. În cadrul unei conferinţe de presă, viceprimarul Lazăr Faur, alături de deputatul PNL Sergiu Bîlcea – preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Arad, au prezentat primele autobuze electrice din municipiu. Autobuzele au fost cumpărate în cadrul proiectului de modernizare a transportului între UTA și Aradul Nou, cu pod peste Mureș pe strada Andrei Șaguna.
Strategia transportului „verde”
„Transportul public de persoane este important pentru noi toți, mai ales prin asocierea cu transportul verde, nepoluant și economic. Avem o strategie pe care o putem vedea în primii pași de implementare. Avem șase autobuze electrice care circulă în municipiul Arad, urmează să primim alte patru la începutul lunii decembrie. Pentru planurile noastre viitoare, am depus cerere de finanțare pentru încă 12 autobuze electrice prin PNRR și de asemenea pentru 4 microbuze electrice. Pe lângă acestea, după cum știți, avem tramvaiele, tot electrice și nepoluante. Aici stăm bine, avem 24 de tramvaie noi în funcțiune, cu perspectiva de a primi încă trei până la finalul lui 2022, începutul lui 2023. Vestea bună este că am obținut finanțare prin PNRR pentru alte șase tramvaie. Dacă ne gândim la necesarul de tramvaie, peste 50, ne mai trebuie aproximativ 20. Am depus în runda a doua a PNRR cerere pentru alte 26 de tramvaie. Dacă vom primi finanțare, ajungem la 52 de tramvaie noi, putem acoperi bine transportul cu tramvaiul. În prezent sunt semne bune, continuăm să schimbăm parcul de autobuze și tramvaie, urmărim să beneficiem de un transport atractiv, eficient, cu costuri mici care pot fi acoperite”, a declarat Lazăr Faur.
Autonomie de 200 km
Autobuzele electrice costă aproximativ 400.000 de euro și au o autonomie de aproximativ 200 de kilometri, ceea ce înseamnă că pot circula fără probleme aproximativ 8 ore pe traseul prestabilit de CTP. În plus, administrația a punctat că au pornit demersurile pentru realizarea unui parc fotovoltaic la Compania de Transport Public în valoare de aproximativ 2 milioane de euro pentru care se așteaptă deschiderea finanțării. Parcul fotovoltaic va asigura din producție proprie necesarul de consum al CTP în proporție de 70 – 80%.
Trimite articolul
XFără bâlciu nici că se poate, infectezi autobusul jegule !!!!!!!!!!!!!!!!!
“Se fac paşi concreţi spre un transport tot mai ecologic în Arad” asta ii o gluma, asa-i ? Voi ati vazut carcasele pe roti care duc muncitorii in Zona Industriala ? Si nu doar acolo. Nu inteleg cum obtin asa usor ITP-ul, iar autoritatile se fac ca ploua.
Pentru ca ati folosit pluralul : “Autobuzele electrice costă aproximativ 400.000 de euro”, sa intelegem ca acesta este suma toatla platita pentru cele sase autobuse electrice ? Adica 66.666,66 euro/bucata autobuz ?!
Ce ziceți de trasee spre ineu,nadab,Chișineu cris
Si spre Lipova sau Timișoara
Măcar doua zile pe săptămâna
Si drumurile pe care merg autovehiculele cand se fac? Luam chestii scumpe si smechere sa se faca praf in 2 luni ca lipsa infrastructura.
Ha ha ha ce mai păcăleală. O să vedem cind se strică acumulatoarele de unde faceți rost de altele la preț moderat. Și atunci o să vedeți voi cîte probleme o să mai aveți și cu partea electrică și cîți bani o să fie în pierdere. Dar cind o să mai apară alt model nou și mai bun și o să vă văd eu ce o să faceți atunci