Pe plan naţional, 31 de companii petroliere românești și străine, dintre care 24 au transmis oferte „în mod individual sau în asociere”, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, au răspuns statului şi au îndeplinit condiţiile de participare la apelul public de ofertă pentru perimetrele de explorare petrolieră.
Deşi în judeţul nostru sunt vizate mai multe perimetre, în faza cea mai avansată de discuţii şi documentaţii este Perimetrul EX-6 Curtici.
La întrebarea „Se va face fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de şist?”, răspunsurile oficiale sunt „NU”. Pe de altă parte, regăsim în comunicate de presă faptul că avem soluri bogate în gaze de şist, aşa că e normală şi reacţia populaţiei din zonă de a nu renunţa la proteste.
Dar haideţi să vedem cum stă treaba: oficialităţile şi operatorul concesionar subliniază faptul că nu se vor face exploatări decât prin metode convenţionale şi vizează doar gaze naturale şi ţiţei. Asta, după ce cu un an înainte, concesionarul preciza într-un comunicat de presă că „pe lângă un potenţial bun de petrol şi gaze, unele perimetre au şi potenţial de resurse neconvenţionale”.
Cele 30 de perimetre oferite pentru concesionare în anul 2010 sunt localizate astfel: 12 în Depresiunea Panonică, 7 în Dobrogea şi 11 pe platoul continental al Mării Negre. Au fost depuse, în 2010, oferte pentru 20 de perimetre, astfel: toate cele 12 din depresiunea Panonică, 3 din Dobrogea, şi 5 de pe platoul continental al Mării Negre. Cert este că pentru perimetrele din vestul ţării toate cele 12 au fost atribuite.
Cifre oficiale
Concret, harta publicată de autorităţi relevă care sunt toate zonele pentru care s-a dat avizul pentru activităţi de explorare (ce cuprinde lucrări de prospecţiune, precum şi forajul unor sonde de explorare). Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani cu posibilitate de prelungire de 15 ani în situaţia descoperirii şi exploatării de zăcăminte, sau încetează la sfârşitul fazei de explorare, după 3-10 ani, dacă rezultatele explorării sunt negative, conform informaţiilor publicate de ANRM.
Oficial: doar gaze naturale şi ţiţei
Unul dintre cei trei operatori care au semnat contracte pentru zone din judeţul Arad a subliniat, în cadrul unui comunicat de presă, că explorarea se va face doar prin metode convenţionale.
În acest sens, Guvernul României, prin ANRM, a emis un comunicat de presă, în cursul acestei luni, în care se subliniază că „Acordul încheiat pentru perimetrul Curtici vizează gaze naturale şi ţiţei”.
„Pentru a răspunde nevoii de informare corectă privind situaţia operaţiunilor petroliere desfăşurate în perimetrul Curtici, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale transmite următoarele clarificări: A.N.R.M. şi MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company, împreună cu S.C. Expert Petroleum – S.R.L., au încheiat un acord pentru gaze naturale şi ţiţei la data de 19 aprilie 2011. Acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX – 6 CURTICI a fost aprobat prin HG nr. 1185 din 4 decembrie 2012 (…). Ulterior, a avut loc un transfer integral de drepturi şi obligaţii către compania Panfora Oil&Gas.
Obiectul acordului de concesiune petrolieră încheiat de A.N.R.M. vizează executarea de operaţiuni petroliere în vederea explorării-dezvoltării-exploatării gazelor naturale şi ţiţeiului.
Mai mult, scopul acordului de concesiune petrolieră nu este acela de exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze naturale, ci de executare a unor lucrări de explorare prin care să se stabilească potenţialul perimetrului.
Activitatea de explorare cuprinde lucrări de prospecţiune, precum şi forajul unor sonde de explorare, prin metodele tradiţionale.
Realizarea acestora nu poate avea loc decât în condiţii de maximă siguranţă pentru cetăţeni şi mediu. Astfel, în acordul petrolier este inclus un capitol dedicat în întregime protecţiei mediului şi managementului riscului, unde este stipulat explicit că operaţiunile petroliere se vor desfăşura strict în amplasamentele prevăzute de actele de reglementare emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, fiind restricţionate ariile protejate, albiile minore ale cursurilor de apă şi cuvetele lacurilor, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologice ale captărilor de apă”.
Potenţial de gaze de şist
În aprilie 2011, compania MOL anunţa, printr-un comunicat de presă, că unele perimetre au şi potenţial de resurse neconvenţionale”:
„Grupul MOL informează participanţii la piaţa de capital că a încheiat acorduri de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România pentru trei perimetre de explorare. Conform anunţului făcut la data de 5 iulie 2010, EX-1 (Voivozi), EX-5 (Adea) şi EX-6 (Curtici) au revenit consorţiului format din MOL şi Expert Petroleum, în urma celei de-a 10-a runde de acordare a licenţelor. Perimetrele însumează o suprafaţă totală de 3.434 km2 şi sunt situate în Bazinul Panonic, în apropierea graniţei cu Ungaria. Perioada de explorare este împărţită într-un interval iniţial de trei ani şi o fază opţională de trei ani. Programul iniţial de lucrări cuprinde măsurători seismice 2D şi 3D, urmate de foraje. Pe lângă un potenţial bun de petrol şi gaze, unele perimetre au şi potenţial de resurse neconvenţionale”.
Transferul de drepturi
După acest moment, s-a făcut transferul integral de drepturi şi obligaţii către compania Panfora Oil&Gas (firmă aparţinând tot grupului MOL), care subliniază că va efectua doar explorări prin metode convenţionale.
CITESTE SI:
Zona Curtici va fi prospectata de cautatorii de gaze
Citiți principiile noastre de moderare aici!