Şase furnizori de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu au încheiat, anul acesta, contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Arad. E vorba de patru firme din municipiu (Medline Service, Vlad Medica, Sprint Pfelge 1986, Red Medica Home) şi două din judeţ (Non-Stop Medica Iratoş şi Cabinet Medical Sara din Galşa). Fila de buget pentru această categorie de servicii este de 986.000 de lei, aferent perioadei 1 mai – 31 decembrie 2018.
„Cele şase contracte au o valoare stabilită prin evaluarea unor criterii, pe baza cărora se acordă punctajul aferent fiecărui furnizor, punctaj cuantificat valoric, conform bugetului alocat, iar decontarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu către furnizori se face în funcţie de tariful pe caz pentru un episod de îngrijire la domiciliu aprobat asiguraţilor, în baza avizării de către CAS a recomandărilor medicale privind efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu” – se arată într-un raport al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Potrivit aceleiaşi surse, tariful pe caz pentru un episod de îngrijire la domiciliu se obţine înmulţind numărul de zile de îngrijire corespunzător unui episod de îngrijire la domiciliu cu tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu. Tariful pe o zi de îngrijire la domiciliu este 55 de lei pentru asiguraţii care se încadrează într-un status de performanţă (EGOG) 3 şi 60 de lei pentru cei care au status de performanţă (EGOG) 4. Aceste tarife se aplică dacă pentru fiecare caz sunt recomandate şi efectuate minim patru servicii. Tariful se reduce proporţional dacă numărul serviciilor recomandate este sub patru.
Valoarea contractelor
Furnizorul cu cel mai mare punctaj (108,29) şi, implicit, cu cea mai mare valoare a angajamentului anual (293.844,82 lei) este Medline Service. Urmează: Vlad Medica (77,50 puncte şi 229.380,57 lei), Red Medica Home (62 puncte şi 154.775,13 lei), Cabinet Medical Sara (55,79 puncte şi 167.484,93 lei), Sprint Pfelge 1986 (34,72 puncte şi 63.194,57 lei), Non-Stop Medica (26 puncte şi 58.894,83 lei).
Mai ieftin
„Având în vedere faptul că serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu constituie o alternativă mult mai ieftină pentru sistemul de sănătate şi, în acelaşi timp, una care creşte calitatea vieţii pacienţilor, se urmăreşte ca asiguraţii cu afecţiuni acute şi/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară, să beneficieze în continuare de anumite tratamente de durată la domiciliu. Prin decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate Arad a serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu acordate de furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se elimină costurile de cazare în unităţile sanitare cu paturi” – precizează dr. Gheoghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!