La sfârșitul săptămânii trecute, la nivelul județului Arad, pompierii militari au gestionat 85 misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor și protecția comunităților și a bunurilor acestora. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 75 solicitări.
Totodată, salvatorii au intervenit și pentru stingerea a 6 incendii, precum și în alte 4 situații în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocarea persoanelor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.
Din totalul celor 6 incendii, 4 au fost înregistrate la vegetație uscată, mărăciniș și deșeuri menajere în localitățile Gurahonț, Ineu, Baltele și Arad, în urma acestora fiind afectați aproximativ 1500 metri pătrați de teren, iar 2 la anexele gospodărești ale unor case din localitățile Mocrea și Satu Mare. În urma incendiilor izbucnite la locuințe au rezultat strict pagube materiale, suprafețele afectate fiind mai mici de 70 de metri pătrați.
Amenzi pentru incendierea vegetației
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad atrage atenția asupra amenzilor consistente când vine vorba despre incendierea fără autorizație a vegetației uscate: „Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietăților sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot extinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau a vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice. Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!