Conform informării privind evoluția situațiilor de urgență pe teritoriul județului Arad în semestrul I al anului 2021, comparativ cu semestrul I al anului 2020, numărul incendiilor a scăzut cu 4,2%, iar cel al arderilor necontrolate de vegetații uscate a scăzut cu 67,9%. În prima parte a acestui an, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad a intervenit la „incendii, fenomene meteo periculoase, inundații, accidente deosebit de grave cu numeroase victime încarcerate, accidente care au implicat substanțe periculoase, (…) deblocarea persoanelor aflate în locuință, căutarea unor persoane înecate, protecția mediului, salvări de animale și asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată”.
Mai exact, conform raportului întocmit de ISU Arad, în semestrul I al anului 2021 s-au produs în județ 205 incendii, față de 214 produse în semestrul I al anului 2020, respectiv 48 de arderi necontrolate de vegetații uscate, față de 154 produse în aceeași perioadă a anului trecut. Din numărul total de incendii, 125 s-au manifestat în mediul urban și 80 în mediul rural, timpul mediu de răspuns fiind de 7 minute în mediul urban și de 16 minute în mediul rural. Cele mai multe incendii s-au înregistrat în luna ianuarie 2021 – 28.
33 de persoane salvate
Stingerea incendiilor a fost asigurată de forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și în cooperare ISU-SVSU – 16 cazuri, respectiv doar de către SVSU – Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență – în 15 cazuri (față de 55, anul trecut). Conform calcului făcut de cei de la ISU, pe timpul intervențiilor de stingere a incendiilor au fost protejate bunuri și instalații în valoare de peste 19 milioane de lei. Totodată, au fost salvați 33 de adulți. Principala cauză a izbucnirii incendiilor a fost utilizarea necorespunzătoare a flăcării – 52% din total, urmată de scurtcircuitul electric – 35%.
Prevenție și sancțiuni
Pe partea de prevenire a situațiilor de urgență, cei de la ISU Arad au efectuat în primele 6 luni ale anului 178 de controale, în care au fost cuprinse 13 inspecții la obiective supuse controlului care prezintă pericole de accidente majore, în care sunt implicate substanțe periculoase. În intervalul menționat au fost aplicate 595 de sancțiuni, constând în 557 de avertismente și 38 de amenzi, în cuantum de 93.901 lei.
Mai puține inundații, mai multe furtuni
Pompierii arădeni au intervenit în primele șase luni ale anului curent de două ori cu ocazia inundațiilor produse. Anul trecut, în prima jumătate, aceștia interveniseră de 28 de ori. În schimb, dacă anul trecut în primul semestru au avut o singură intervenție pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, anul acesta furtunile le-au dat de lucru, intervenind de 21 de ori.
Muniția, aproape dublu
Misiunile de asanare a muniției aproape că s-au dublat în semestrul I al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în 2020 au fost 8 astfel de misiuni, în 2021 numărul lor a ajuns la 14. Echipa pirotehnică și ofițerul specialist din cadrul unității au descoperit 4 proiective explozive de diferite calibre, 2 proiectile perforante, 5 bombe de aruncător, 2 grenade defensive, 1 lovitură reactivă PG-7V și 29 de cartușe de infanterie de diferite calibre. „În data de 04.06.2021 s-a efectuat o misiune de distrugere a muniției neexplodate, în poligonul din localitatea Tauț”, se menționează în raport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!