ARAD. Peste 6 milioane de lei. Atât va cheltui Primăria Arad pentru a iriga spaţiile verzi din anumite zone din Arad. Licitaţia pentru irigarea acestor spaţii, lansată undeva în toamna anului trecut, a fost finalizată, o firmă din Bucureşti urmând să încaseze toţi aceştia bani. Unul dintre spaţiile verzi deja amenajate în urma licitaţiei atribuite de curând este cel din sensul giratoriu de la Boul Roşu (Piaţa Arenei), lucrare care s-a încheiat la finele săptămânii trecute. Un alt spaţiu verde supus irigării în aceste zile este cel de la UTA, iar pe rând vor intra în lucru spaţiile verzi din zona Gării, cele dintre liniile de tramvai din Vlaicu, parcurile şi malul Mureşului.
Dar haideţi să vedem ce presupune investiţia pentru care Primăria Arad s-a arătat dispusă din start să plătească peste 6 milioane de lei. Firma care va încasa toţi aceşti bani s-a angajat să realizeze proiectul tehnic dar să şi execute instalaţia de irigat a spaţiilor verzi din municipiul Arad. Obiectul contractului vorbeşte de executarea instalaţiei de irigat pentru suprafeţele gazonate amplasate în sensuri giratorii, parcuri, scuaruri, faleze de pe domeniul public al municipiului. Totul, conform studiului de fezabilitate referitor la proiectarea instalaţiilor de irigare spaţii verzi, studiu aprobat de consilierii municipali în decembrie 2011.
Decizia de atribuire a lucrărilor de irigaţie s-a făcut având la baza criteriul oferta cea mai avantajoasă însă hotărârea nu a fost grea pentru Primăria Arad căci la licitaţie a participat o singură firmă, cea din Bucureşti. Cu toate că nu a existat nici o bătălie pentru irigarea spaţiilor verzi din municipiu, valoarea contractului semnat cu firma din Capitală a fost mai mică cu aproximativ 400.000 lei decât estimarea iniţială a executivului. Primăria Arad avea de gând, în toamna anului trecut, să ofere pentru această investiţie 6.887.096,78 lei. Oferta societăţii CENTRUL GREEN SHOP S.R.L a fost însă mai avantajoasă decât planurile Primăriei Arad: 6.452.011,14 lei.
Condiţiile de participare la licitaţie nu au fost unele uşoare, se pare. Garanţia de participare era de 80.000 de lei, garanţia de bună execuţie de 5% din valoarea contractului fără TVA iar ofertanţii trebuiau să facă dovada că, în ultimii 5 ani, au executat cel mult 3 contracte al căror obiect a fost proiectarea tehnică a unor sisteme de irigaţii spaţii verzi, cu valoare cumulată de cel puţin 430.000 lei fără TVA şi cel mult trei contracte al căror obiect a fost execuţia de sisteme de irigat spaţii verzi cu o valoare cumulată de cel puţin 5.470.000,00 lei fără TVA.
Condiţii de personal
Tot drept condiţii de participare la licitaţie a fost impusă o listă cu personalul „cheie” care va fi angajat în cadrul contractului (un arhitect care să fi participat la derularea a cel puţin un contract având ca obiect proiectarea de sisteme de irigaţii a spațiilor verzi, un inginer peisagist sau horticol, care să fi participat la derularea a cel puţin un contract cu obiect amenajare peisagistică de parcuri, scuaruri etc., un inginer constructor instalaţii care să fi participat la derularea a cel puţin un contract având ca obiect execuţia sistemelor de irigaţii spatii verzi şi un manager de proiect.
142.000 de mp
La final de investiţie, firma din Bucureşti va trebui să monteze instalaţii de irigat pe o suprafaţă care se întinde pe 142.000 de mp de spaţiu verde. Totul, în 18 luni de la semnarea contractului.
adriana.barbu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Bucurestenii numara iarba Aradului
Citiți principiile noastre de moderare aici!