Șase dintre cele nouă orașe din județ au fost câștigate cu peste 50% dintre voturi. În cazul comunelor, dintre cele 68 de unități administrativ teritoriale, 48 de primari au reușit să aibă mai mult de jumătate dintre voturi. Analiza alegerilor locale arată, pe lângă tendințele politice din fiecare comună și oraș, și faptul că 54 dintre cei 78 de primari ar fi câștigat chiar și în cazul unor alegeri în două tururi de scrutin.
În cazul orașelor, dintre cei șase primari care au avut scoruri electorale de peste 50%, trei dintre ei au fost votați chiar de peste 70% dintre alegătorii prezenți la vot. Cel mai bun scor a fost obținut de Călin Abrudan, primarul de la Ineu, care a reușit să intre în cel de al patrulea mandat cu 83,21% dintre sufragii. Pete 70% au mai obținut și Dan Pocrișer la Pâncota – 77.09%, precum și Cristian Feieș la Sebiș – 70.07%. Celelalte trei orașe câștigate cu peste 50% sunt: Curtici – 60.73% pentru Bogdan Ban, Nădlac – 56,4% pentru Mircea Onea și Sântana – 57,77% pentru Daniel Tomuța.
În cazul comunelor, scorurile electorale au ajuns chiar și aproape de o confirmare în unanimitate în cazul anumitor primari. Ioan Malița la Felnac (94%), Corneliu Popi-Morodan la Ghioroc (91,84%), Gabriel Faur la Bârzava (91,21%) și Valentin Bot la Șiria (90,2%) sunt cei care pur și simplu au dominat alegerile în comunele lor. Totuși, numărul primarilor de comune care au obținut peste 50% din voturi este impresionant – 48 din cei 68, ceea ce înseamnă că acești primari ar fi fost aleși chiar și în cazul unor alegeri din două tururi.
Desigur, alegerile locale fiind organizate într-un singur tur, au fost partide care au preferat să nu trimită în cursa pentru primării candidați știind că nu au șanse să câștige și au preferat să susțină un candidat al altui partid, cazul schimbării de primar de la Nădlac fiind un exemplu în acest sens.
Citește și:
Citiți principiile noastre de moderare aici!