Dacă ești cu satul în suflet, dacă nu te deranjează mugetul vacii și nici să calci în vreo baligă dimineața când mergi la serviciu, dacă vrei ca la prima oră sau la întoarcerea acasă să cedezi trecerea unui cal, atunci Aradul e orașul perfect. Acest oraș cu pretenții de capitală culturală europeană are cel puţin o problemă: animalele domestice. Nu doar câinii care fac deja parte din peisajul urban, ci și vaci, cai și porci care pasc liniștit prin spațiile verzi ale cartierelor. Fără îndoială cele mai multe sunt prin Alfa, cartierul care pare rupt din…sat. Aici vacile pasc pe spațiul verde, caii se plimbă printre bolizi, porcii grohăie printre blocuri. Fără nici o exagerare, sunt fotografii, avem martori, sunt reclamații. În cele din urmă, însă, a învins obișnuința. S-au integrat perfect în peisajul urban al cartierului de secol XXI. Nici măcar autoritățile nu se mai grăbesc să găsească vreo soluție. Poate dispar natural. Dar, dacă se înmulțesc la fel de natural, ce vom face?! Pentru că prima reacție a autorităților la această problemă a stârnit zâmbete și chiar puțină indignare. Nu pare a fi o problemă chiar serioasă. Ce să facem cu porcii, vacile și caii de pe spațiul public? Dar mai ales cine să facă ceva?
Primăria Arad, cea care este stăpâna „pășunilor urbane” spune că există, chiar din anul 2011, un proiect de hotărâre aprobat în CLM. „Există Hotărârea 208/2011 în care se face referire la animalele crescute în interes economic tranzitând domeniul public. Practic nu au voie să treacă pe domeniul public, pășunatul fiind interzis pe spațiile verzi. În acest proiect de hotărâre se face referire mai mult la câini și pisici, respectiv animale de companie, dar și la animalele de tracțiune ”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Există o bază legală pentru a interzice pășunatul, dar cine să ridice vaca și calul și porcul de prin parcuri și de pe străzi și unde să îl ducă?
Nu pot interveni
Poliția locală spune că nu e de competența lor să se ocupe și de această problemă. Pentru a-l găsi pe stăpân trebuie să urmărești animalul care să te ducă acasă sau să-l vânezi pe stăpân seara când vine să îl ia. Și chiar dacă i-ai prinde, animalul nu poate fi confiscat, nu există un adăpost pentru asemenea animale iar, a doua zi, ar fi din nou pe stradă. Există însă o propunere tot a Poliției Locale pe acest subiect. „Noi am realizat un proiect de hotărâre pe care l-am înaintat Primăriei Municipiului Arad încă din octombrie 2014. Acesta nu a fost votat de consilieri. Una din variantele cele mai plauzibile ar fi ca Gospodărirea Comunală Arad, cu ajutorul nostru, să ridice animalele domestice fără stăpân la indicația cetățenilor, să le transporte la sediul lor, să aibă grijă de ele, iar mai apoi să le returneze proprietarilor contra unei amenzi stabilite în proiectul de hotărâre. Aceasta ar fi una din variantele propuse de noi pentru a se putea rezolva această problemă”, a declarat Viorica Graur, director general al Poliței Locale Arad.
Soluții și bani pentru animalele din Alfa
Și din nou ne întoarcem la problema spațiilor: pentru a putea adăposti animale domestice, e nevoie de spațiu special amenajat și de fonduri pentru întreținerea lor… până la sosirea stăpânilor. Iar cercul se închide din nou la Consiliul Local și Primărie care trebuie să dea o hotărâre de CLM, să aloce niște bani, să găsească un spațiu. Pentru că gândul și fapta arădenilor a luat-o înainte. Dacă mai marilor Aradului nu le-a trecut prin cap că ar putea fi nevoiți să găsească soluții pentru vacile, porcii și caii din cartiere, arădenilor le-a trecut prin cap că ar putea profita de acest vid legislativ, aşa că mai pot crește un porc, o vacă sau un cal pe străzile orașului. Nu e chiar ca la pășune dar atâta spațiu verde cât au ele nevoie tot se mai găsește. Și în plus dau un farmec rustic orașului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!