ARAD. Nemulţumirile sătenilor din Luncşoara, membri ai Asociaţiei Composesoratului, s-au amplificat pe principiul bulgărelui de zăpadă, timp de mai mulţi ani. Zeci de procese s-au derulat sau sunt pe rol, proprietarii pădurilor fiind disperaţi că nu doar că nu se aleg cu niciun ban de la Asociaţie, dar mai sunt şi datori la Ocolul Silvic ! Miercuri dimineaţa, circa 30 de săteni s-au adunat în faţa Căminului Cultural şi, după discuţii aprinse, au decis că singura cale de a-şi arăta disperarea este aceea de a-i alunga ei înşişi pe cei care, sus, pe munte, defrişau crestele. După ce au urcat o bună bucată de drum îmbarcaţi în camionete de teren, au continuat urcuşul pe jos. La prima „haltă” au dat peste un trailer cu remorcă, în care se încărcau, cu macaraua, trunchiuri imense de copaci. Fără violenţă fizică sau de limbaj, dar nelăsând loc niciunei negocieri, l-au convins pe şofer să descarce lemnele şi să plece, avertizându-l să nu mai îndrăznească să revină vreodată. Au urmat două puncte de exploatare situate pe coama muntelui, unde au urcat cei care au putut. Au revenit, împreună cu conducătorii utilajelor, aşa numitele TAF-uri, care nu au avut încotro şi s-au conformat dispoziţiei de a părăsi pădurea. Încă un TAF, al unui italian, închiriat de către firma incriminată, a fost obligat să plece. Toţi cei care au fost „evacuaţi” s-au scuzat că ei nu au ce face, că aşa li s-a dat dispoziţie.
După ce muncitorii şi utilajele au părăsit pădurea, sătenii s-au regrupat în faţa Căminului Cultural şi voiau să plece fiecare în treaba lui, însă au fost anunţaţi că proprietarul firmei care exploatează masă lemnoasă din pădure se întoarce cu Poliţia şi Jandarmii. Aşa că nu au mai plecat, ci au aşteptat sosirea acestora. A urmat circa o oră de discuţii, în care poliţiştii au încercat să-i convingă pe oameni că patronul firmei are dreptul legal să facă tăieri acolo, în baza unei decizii judecătoreşti şi că trebuie să respecte acea decizie. Oamenii, la rândul lor, au spus că decizia nu prevede în mod expres acest drept, că firmei i-a expirat contractul în 2012, aşa că patronul nu are temei legal. Le-au arătat poliţiştilor documente peste documente, pentru a demonstra că niciun contract nu poate fi pus în aplicare fără acordul lor, care sunt proprietari. În cele din urmă, câţiva dintre reprezentanţii protestatarilor au plecat cu poliţiştii, la sediu, pentru a continua discuţiile cu documentele pe masă. Nu înainte ca oamenii să-şi reafirme hotărârea de a nu mai permite accesul utilajelor în pădure, indiferent de riscuri.
Poveste veche
Toate necazurile sătenilor au început din cauza conflictului cu preşedintele Asociaţiei Composesoratului, Cornel Gavrilă, care, spun sătenii, şi-a bătut joc de ei şi nu le-a dat niciun ban de atâta timp, dispunând după bunul plac de proprietatea lor. Pe toată durata mandatului, nu a convocat niciodată Adunarea Generală, pentru a da seama în faţa oamenilor de modul în care le-a vândut pădurea, nedându-le niciun ban, ba, mai mult, cerându-le să plătească ei datoriile la ocolul silvic. Fără acordul Adunării Generale, spun sătenii, a încheiat contracte păguboase pentru asociaţi, dar profitabile pentru el şi pentru firma de care vorbeam mai sus. Mandatul lui Gavrilă a expirat în 2012, oamenii au făcut Adunare Generală şi au ales un alt preşedinte, însă Gavrilă a fost repus în funcţie de instanţă, deoarece preşedintele este singurul care poate convoca Adunarea Generală. Adică, el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!