Acest proiect a fost inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în urmă cu 15 ani, timp în care a poposit în numeroase săli de expoziție din țară: Baia Mare, Satu Mare, Bistrița, Ardud, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov, Craiova, Lugoj și Târgu Jiu, dar și peste hotare: Polonia, Franța, Ungaria și Italia, demostrând aprecierea de care se bucură din partea instituțiilor de cultură și a iubitorilor genului. Acum, prin colaborarea cu FotoClubPro Arad și Compexul Muzeal Arad, valoroasele fotografii alb-negru şi color pot fi admirate și de arădeni până în data de 13 martie.
Invitații președintelui FotoClubPro Arad, Nelu Scripciuc, au fost Adriana Andrei- consultant artistic din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și dr. Gabriel Hălmăgean din partea Complexului Muzeal Arad, iar momentele muzicale au fost asigurate de Paul Krizner și Grupul vocal Sfântul Ioan Hrisostom.
“Este un proiect al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj pe care l-am început în urmă cu 15 ani cu scopul de a încuraja fotografii de a merge pe teren și a strânge imagini etnografice care să amintească copiilor noștri cum a fost odată satul românesc. Proiectul este format dintr-un concurs național cu o parte în care primim fotografii fizic, color și alb negru și o parte digitală cu tematică. (…) Premiile pe care le oferim sunt tot în acest scop, valoarea de 5000 de lei nu este foarte mare, dar ajută totuși fotografii în deplasarea lor pe teren.”, a spus Adriana Andrei.
“Mi se pare foarte elocventă denumirea expoziției, Fotografia- document etnografic, întotdeauna, fotografia a fost și va rămâne un document atât pentru etnografie, cât și pentru istorie pentru că pe baza fotografiei pot fi reconstituite diverse aspecte ale culturii materiale, ale vieții cotidiene, ale oamenilor din trecutul nostru istoric corelate cu ceea ce se întâmplă în prezent, adică cu păstrarea sau cu disoluția unor aspecte ale culturii tradiționale”, a adăugat dr. Gabriel Hălmăgean.
Pe simezele arădene pot fi admirate peste 70 de fotografii valoroase, realizate cu pasiune de fotografi din întreaga ţară: Ádám Gyula-Miercurea Ciuc, Algasovschi Marco Adrian-Braşov, Balog Zoltan-Aiud, Both Gyula–Târgu Mureş, Ciontea Claudia (UAD Cluj), Dumitrescu Vlad–Braşov, Flach Jolanta–Zakopane (Polonia), Fülöp Jenő-Sângeorgiu de Mureș, Iancu I.Daniel-Orăştie, Incze Domokos-Miercurea Ciuc, Incze László-Miercurea Ciuc, Incze István-Târgu Mureș, Isfan Marius Romulus-Hunedoara, Kucsera Jenö–Târgu Mureş, Negru Carmen Adriana-Cluj, Petrila Gheorghe-Oradea, Poenar Raul-Orăștie, Pop Ovi D.–Oradea, Pop Lăcrămioara Florentina – Frata, Popa Alexandru Nicolae-Deva, Roibu Grigore-Deva, Rusu Adela Lia-Oradea, Săteanu Felician-Baia Mare, Scripciuc Nelu-Arad, Sofronie Costică-Cluj, Szegedi Ferenc-Târgu Mureș, Tordai Ede – Târgu Mureș, Vincze Szabolcs-Huedin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!