Numărul studenților din Arad s-a redus constant în ultimii șase ani, ajungând la nivelul anilor 90. Datele Direcției Județene de Statistică arată că învățământul superior s-a dezvoltat spectaculos în primii ani de după Revoluție, însă a ajuns în declin începând cu 2011, dacă e să ne raportăm la numărul de studenți. În 1990, Aradul avea doar 176 de studenți, iar în 1995 au fost înregistrați deja 4.635. Au apărut tot mai multe facultăți, astfel că de la un an la altul a crescut și interesul tinerilor pentru universitățile arădene, care în 2010 aveau deja aproape 24.000 de studenți. A fost numărul record înregistrat în Arad, conform datelor statistice, pentru că, după numai un an, cele două universități au pierdut la un loc 5.664 de studenți.
Fără bacalaureat
Explicația cea mai bună pentru scăderea drastică a numărului tinerilor care ajung în băncile facultăților este promovabilitatea foarte mică de la bacalaureat începând cu anul 2011, când a fost introdusă supravegherea video a examenului. Asta susține și Curtea de Conturi într-un raport privind starea învățământului universitar românesc: „Introducerea camerelor de luat vederi în sălile de examen a salubrizat modul în care era promovat examenul de bacalaureat. Pentru a atrage cât mai mulţi studenţi, o parte din instituţiile de învăţământ superior nu mai organizau examene de admitere. În aceste condiţii, s-a creat presiune asupra învăţământului liceal pentru a promova incompetenţa. La rândul său învăţământul liceal avea drept criteriu de evaluare a performanţei promovabilitatea. În acest mod s-a dat drum liber elevilor slabi pregătiţi spre sălile de curs din universităţi”.
În Arad, 2011 a fost anul cu cele mai slabe rezultate din istorie la bacalaureat. În sesiunea de vară, promovabilitatea a fost de numai 36,43 la sută, comparativ cu 86,38 la sută în 2010 sau 90,26 la sută în anul 2009. În sesiunea de toamnă a anului 2011, promovabilitatea a fost și mai mică, respectiv sub 17 la sută.
Toate școlile au pierdut
Conform ultimelor statistici, valabile pentru anul școlar trecut, universitățile arădene mai au doar 10.065 de studenți, adică mai puțin de jumătate decât aveau în anul școlar 2010-2011. În afară de măsurile luate pentru reducerea fraudelor de la bacalaureat, o cauză o reprezintă și reducerea populației școlare, atât pentru că natalitatea a fost în scădere constantă după 1990, cât și pentru că a crescut migrația. Mii de arădeni au plecat la muncă în străinătate, în ultimii ani, iar copiii lor i-au urmat când au împlinit 18 ani. În sute de cazuri, copiii au plecat alături de părinți înainte să termine liceul, continuându-și studiile în țările în care s-au stabilit. Statisticile arată că numărul liceenilor s-a redus constant începând cu 2009, de la peste 18.600, la 13.562 în anul școlar trecut.
Cifrele dezastrului
Toate cauzele la un loc, respectiv natalitatea redusă, migrația, abandonul școlar și scăderea numărului de studenți, au făcut ca instituțiile de învățământ din Arad să piardă, în 27 de ani, peste 20.000 de cursanți. În 1990, în statistici apăreau 93.191 de preșcolari, elevi și studenți, iar anul trecut, doar 72.649.
Citiți principiile noastre de moderare aici!