Iar asta, dar şi alte întâmplări petrecute de-a lungul anilor, i-au adus pe părinţi în situaţia de a cere demisia celui care conduce şcoala. Vasile Băcuieţi, unul dintre şiculanii care au copii la şcoală, şi-a luat inima în dinţi şi a depus mai multe sesizări la secretariatul şcolii, dar acestea au rămas fără răspuns.
Iar sesizările sunt dintre cele mai grave. Teodora Ruja, profesor de limba română în această şcoală, este fiica directorului. „De ce nu s-a discutat în Consiliul de Administraţie al şcolii numirea fiicei directorului în locul titularului, titular care s-a retras? Totodată, de ce nu s-a discutat în acelaşi consiliu şi numirea ginerelui directorului, Emanuel Ruja, pe postul de profesor de muzică şi desen? Mai ales că cel din urmă nu este calificat să predea aceste materii”, sunt două dintre întrebările care îi macină pe părinţi.
Iar nelămuririle şi nemulţumirile părinţilor nu se opresc aici. Potrivit declaraţiilor lui Vasile Băcuieţi, preşedintele Consiliului Reprezentantiv al Părinţilor, familia directorului a acaparat şi materiile opţionale.
„Mie mi se pare normal ca materiile opţionale la gimnaziu, în special în clasele a VII-a şi a VIII-a, să fie strâns legate de materiile din care se dă examenul de evaluare naţională. Ei, directorul a stabilit ca aceste materii să fie legate de educaţie fizică şi sport, materii pe care chiar Ioan Bulza le predă. Nu ni se pare normal ca asemenea hotărâri să fie luate fără a fi discutate în şedinţele cu părinţii”, ne informează Băcuieţi. În schimb, în ceea ce priveşte elevii de şcoală primară, aceştia au ca şi materie opţională limba engleză.
„Nu suntem nemulţumiţi de această materie opţională, dar nu este logic ca limba engleză să fie predată de profesoara de limba română, respectiv fiica directorului, atâta timp cât avem în şcoală un profesor de engleză abilitat să predea această materie”, ne mai spune părintele şiculan.
Şi alte acuze
Pe lângă aceste aspecte administrative, părinţii îl arată cu degetul pe director şi pentru alte comportamente nu tocmai ortodoxe. „Directorul i-a pus pe profesori să adune câte 6,5 lei de la fiecare copil pentru confecţionarea de ecusoane pe care să fie trecut numele copilului şi numele şcolii. Eu m-am interesat la Arad cam cât ar costa un asemenea ecuson la o firmă de profil şi am aflat că este vorba despre 1,3 lei pe bucată. De la 1,3 lei la 6,5 lei este diferenţă mare”, ne-a mai spus Vasile Băcuieţi. Ca atare, părinţii au refuzat să le dea elevilor bani, iar ecusoanele nu au mai fost cumpărate.
Directorul explică
Pe de altă parte, directorul şcolii susţine că cei doi au ajuns profesori pe căi legale. Cea care câştigase postul la examenul de titularizare din vară a solicitat transferul mai aproape de casă (respectiv de municipiu) iar pe postul eliberat a venit fiica lui, cu o medie peste 7.00 în calitatea de suplinitor. Cât despre ginerele, student la Educaţie Fizică şi Sport, a primit şase ore de muzică şi desen pentru că nimeni nu şi-a dorit aceste ore. Primeşte doar 150 lei pe lună, sumă pentru care nu se înghesuie prea multă lume. Cât despre orele opţionale de sport, directorul şcolii susţine că pentru clasele terminale vor deveni ore de matematică au română. „ Nu înţeleg de ce părinţii nu au venit să stea de vorbă cu mine şi să solicite orele suplimentare pentru alte materii. Nu era nici o problemă”, susţine directorul Bulza.
Şi inspectoratul
Explicaţiile directorului legate de ocuparea celor două posturi au fost susţinute de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean care a spun că au fost respectate toate procedurile legale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!