O poveste încurcată în care sunt implicate două fete minore, părinții acesteia și bunicii paterni, s-a lăsat cu scandal la Birchiș, pe 20 septembrie. Mama fetelor, separată de tatăl acestora de doi ani, a vrut să pună în aplicare o hotărâre judecătorească ce interzice tatălui și bunicilor paterni să se apropie de cele două fete, iar scandalul iscat în urma acestei întâmplări a ajuns pe rețelele sociale. Pe Facebook, bunicul fetelor a postat o serie de fotografii și videoclipuri în care se observă cum mama acestora, însoțită de reprezentanți ai Poliției și DGASPC, încearcă să le ia pe fete din casa tatălui și a bunicilor paterni, însă cele două refuză categoric și sunt auzite țipând spre mamă „pleacă”, „fugi de-aicea” sau „nu vin cu tine”.
Fiind vorba despre un caz ce implică doi copii minori, am ales să nu menționăm numele celor implicați, cu toate că acestea sunt publice în soluția pe scurt a Judecătoriei Lipova, de pe 20 septembrie. Cu privire la scandalul de pe 20 septembrie, de la casa tatălui celor două fete, Inspectoratul de Poliție Județean Arad a transmis că „polițiștii Secției 8 Rurală Săvârșin au pus în executare un ordin de protecție, cu executare imediată, emis de magistrații Judecătoriei Lipova, pe numele a doi bărbați, de 45 și 69 de ani și al unei femei, de 64 de ani, toți din Birchiș. Prin ordinul de protecție, celor în cauză le-a fost interzisă apropierea la o distanță mai mică de 100 de metri de fiicele minore ale bărbatului de 45 de ani, fiind stabilit domiciliul minorelor la adresa mamei, din altă localitate. La fața locului au fost solicitați reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, pentru relocarea minorelor de la domiciliul bărbatului de 45 de ani și încredințarea acestora mamei”.
Acuzați de alienare parentală
Povestea este, însă, una complicată. Procurorii îi acuză pe tatăl și pe bunicii paterni că au încercat să le inducă fetelor ideea că mama lor „nu este bună”, fiind acuzați de alienare parentală. Tatăl și părinții acestuia, însă, o acuză pe mama fetelor că le-a abandonat. Conform hotărârii camerei de consiliu dată de Judecătoria Lipova pe 20 septembrie 2023 se arată că mama fetelor „a argumentat că până în vara anului 2021, părțile au locuit cu titlu permanent în Spania, s-au căsătorit la data de 08.10.2011, acolo unde s-au născut şi minorele părţilor, părinţii minorelor fiind separați în fapt din luna septembrie 2021, când (mama fetelor – n.r.) a fost dată afară din domiciliu de către soţul acesteia, iar datorită stării de violență a soțului acesteia, acesta din urmă are pe teritoriul Spaniei emis un ordin de protecţie, cu valabilitate până la data de 13.09.2026. (conform ordonanţei din data de 04.05.2022 emisă de Administraţia Judiciară-Judecătoria de primă instanţă din Villacarrillo)”.
DGASPC, „pe fir”
Femeia a povestit anchetatorilor că a fost dată afară de soț și familia acestuia din casa în care locuiau împreună în Birchiș. Atunci s-a întors în Spania și, de fiecare dată când a încercat să ia legătura cu cele două fiice ale sale, ar fi fost împiedicată fie de către soț, fie de către familia acestuia. „Pe fir” au intrat și cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care au efectuat mai multe vizite la domiciliul tatălui, unde locuiau și cele două fete. Conform celor scrise în hotărârea camerei de consiliu, în cadrul uneia dintre vizite, psihologii DGASPC au constatat că bunicul patern „a denigrat imaginea mamei minorelor, în prezența acestora şi a ameninţat cu reclamaţii”. Totuși, tatăl fetelor a fost de acord ca minorele să fie incluse într-un program de consiliere. „A semnat acordul de evaluare a acestora şi a semnat contractul de consiliere cu familia, dând şi o declaraţie în acest sens, prin care şi-a exprimat intenţia de a participa la şedinţele de consiliere psihologică cu mama minorelor, exprimându-şi expres acordul în acest sens, consiliere care trebuia sa se desfăşoare în Arad”, notează procurorii.
Au chemat psihologul acasă
Fetele ar fi trebuit să fie aduse la consiliere, la DGASPC, pe 28 august și 4 septembrie, însă pe 28 august la consiliere s-a prezentat doar tatăl fetelor, spunându-le celor de la DGASPC că una dintre fiice este bolnavă, iar cea de-a doua nu a vrut să vină, „solicitând psihologului DGASPC să se deplaseze cu maşina acestuia la Birchiş pentru consiliere, dumnealui pregătind o cameră cu mijloace de înregistrare audio-video, având o atitudine psihorigidă, evidenţiind doar aspecte irelevante (CV-ul medicului psihiatru al soției pe care îl avea asupra lui împreună cu alte documente, o expertiză făcută fără a fi prezente minorele sau mama), totodată specificând că menţine programarea din 04.09.2023, programare la care nu s-a prezentat”.
„Amenințări cu reclamații”
În hotărârea camerei de consiliu se arată că alienarea parentală „fățișă a celor două minore atât din partea tatălui, cât şi a buncilor paterni cu care locuiesc (pe toată durata vizitei bunicii paterni au denigrat constant mama, în prezenţa copiilor şi a psihologului DGASPC, s-au adus ameninţări cu reclamaţii şi sesizări la DNA celor care lucrează sau au lucrat în acest dosar – angajaţii şi psihologul, expertul judiciar etc) şi care au avut o opinie diferită, psihorigiditatea tatălui, care nu conştientizează situaţia emoţională a copiilor şi care se concentrează strict pe aspecte procedurale şi care pare că nu a depăşit separarea de fosta soţie, interzicerea de către tată a contactului fizic al fetelor cu mama de o perioadă lungă de timp, nevoia obsesivă de control din partea tatălui şi a bunicilor paterni (solicitarea de a avea acces și de a înregistra şedinţele de consiliere psihologică care sunt confidenţiale, solicitarea de a efectua consilierea psihologică la domiciliul lor, unde au mijloace de înregistare video-audio, refuzul expres de a participa la o consiliere de familie pe care crede că nu o poate controla, deşi iniţial şi-a dat acordul scris).”.
Violență psihologică și socială
Mama celor două fete îi acuză pe tatăl și bunicii paterni de violență psihologică – impunerea voinței sau a controlului personal, șantaj, controlul vieții personale, constrângere, supraveghere etc; respectiv violență socială – impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, deposedarea de actele de identitate ale minorelor, privarea de acces în spațiul de locuit al mamei etc.
S-au apărat
În apărarea lor, cei trei pârâți – tatăl și bunicii paterni – au solicitat ca cererea de ordin de protecție a mamei să fie soluționată „faţă de interesul superior al fetițelor minore, și nu față de drepturile actualei reclamante”, considerând că mutarea fetelor de la Birchiș, din casa tatălui, în Șofronea, în casa mamei, nefiind în interesul superior al copiilor. Cei trei au solicitat instanței să nu aprobe ordinul de protecție solicitat de mama fetelor, întrucât „victimele indicate în cerere – anume cele 2 fetițe minore – nu sunt supuse unor acte de agresiune și nu există acte iminente de agresiune asupra acestora, nu există nicio stare de pericol, nici pentru integritatea fizică, nici cea psihică a fetițelor, nu sunt supuse violențelor psihologice sau sociale, astfel cum menționează reclamanta, mai mult, nu există nici un pericol iminent nici cu privire la integritatea fizică sau psihică, ori libertatea petentei”.
Minte „și în prezent”
De asemenea, în cadrul anchetei, aceștia susțin că femeia minte când spune că a fost dată afară din domiciliu, „și în prezent în fața instanței, astfel cum a procedat și în interogatoriul administrat în dosarul de divorț, reclamanta susţinând în permanență, ca un veritabil manipulator, că a fost agresată de către soț și soacră, fiind dată afară din casă, lucru care nu corespunde adevărului”. Printre argumentele aduse de către tatăl și bunicii paterni ai fetelor se regăsesc procese verbale ale DGASPC prin care se notează că „minorele sunt îngrijite corespunzător de tată și bunicii paterni”, respectiv că minorele refuză categoric să plece cu mama lor.
I-au dat dreptate mamei
Cu toate acestea, instanța a considerat că ordinul de protecție față de tatăl și bunicii paterni ai celor două fetițe este necesar. Astfel, instanța le-a interzis acum celor trei să se apropie la mai mult de 100 de metri de cele două fetițe, de mama acestora, de domiciliul ales al lor și de alte puncte de interes pe care cele trei le frecventează cu recurență. Singura solicitare a mamei pe care instanța a refuzat-o este aceea privind interzicerea accesului celor trei în localitatea Șofronea, „întrucât nu rezultă din dosar date care să justifice asemenea măsură”.
Trimite articolul
XDragi bunici, lasati lucrurile sa se calmeze pt ca fetele mai au un pic pina la majorat si apoi vin ele singure la voi, nu se rezolva nimic cu acest stres si pt voi si pt ele. O sa vada mama mai tarziu cand fetele aleg sa stea cu bunici si cu tatal lor. Am mai vazut asemenea cazuri si copii aleg .
DGASPC?acele 2 doamne se pot numi psiholoage?cele mai manjite