ARAD. Scandal în sistemul cameral românesc! În urma mai multor conflicte şi arbordări contradictorii a unor subiecte, Nicolae Băcanu şi implicit Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad s-au ales cu excludere din Camera Naţională a României. Situaţia nu este una singulară, Aradului alăturându-i-se alte patru judeţe.
Deşi conflictul dintre cele două părţi pare să fie unul mai vechi, acesta a luat amploare în ultima perioadă când Camera Naţională a venit cu propunerea de a muta Registrul Comerţului în subordinea structurii camerale.
Nicolae Băcanu nu mai ocupă nici funcţia de vicepreşedinte al Camerei Naţionale, iar situaţia sa este similară cu cea a şefilor de CCIA din alte patru judeţe.
În acest context, Colegiul Director al Camerei arădene s-a reunit pentru a lua o decizie cu privire la viitorul Camerei şi la acţiunile care vor succede acestui proces de dezafiliere. „Este o stiuaţie care pare mai gravă decât este. Dezaflierea a fost deja contestată, iar în perioada următoare luăm în calcul iniţierea unor acţiuni în justiţie. Am sperat că preşedintele Camerei Naţionale va înţelege să delege din sarcini vicepreşedinţilor care au venit cu experienţă pe diverse ramuri de activitate, dar s-a ajuns la o centralizare totală. Subiectele importante nu mai erau discutate în şedinţe, iar mare parte a membrilor Camerei României au devenit o simplă maşină de vot”, a explicat Nicolae Băcanu.
Proiectul mutării Registrului Comerţului, deşi iniţial susţinut de toate Camerele din România, a dus la un război dur dus între cinci dintre camere şi preşedintele Camerei Naţionale. „Proiectul pare a fi unul foarte bun, dar în momentul în care îl citim ne dăm seama că, de fapt, se doreşte un control centralizat 100% din partea preşedintelui Camerei Naţionale. Dacă până în 2002, când Registrul Comerţului a fost în subordinea CCIA, din veniturile Registrului se virau 8 procente la Centru, în acest moment propunerea legislativă prevede ca 90% dintre venituri să meargă la Bucureşti, iar de acolo să se facă împărţirea pe judeţe. Noi, Camerele care am reuşit să ne ridicăm din acele venituri, nu putem fi de acord cu o asemenea centralizare”, a explicat Nicolae Băcanu, preşedintele CCIA Arad.
Pe de altă parte, Băcanu susţine că: „Tot ce se întâmplă în acest moment la Camera României nu ne mai reprezintă. Avem curajul să o spunem, iar din acest motiv am fost numiţi persona non grata. Aradul, Bacăul, Vâlcea, Doljul şi Prahova au fost dezafiliate de la Camera Naţională. Deşi poate suna foarte dur, nu este o situaţie gravă, iar colegii din Camera arădeană ne-au mandat să ne susţinem poziţia şi să solicităm lămuriri privind gestiunea bugetului cameral”.
Fără vot pe buget
În ceea ce priveşte problemele interne, Nicolae Băcanu a explicat că atât el, cât şi alţi colegi din alte judeţe nu au mai votat execuţia bugetară a Camerei Naţionale în ultimii doi ani, motivul invocat fiind lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor. „Conflictul este unul real şi va ajunge şi pe rolul instanţelor”, a conchis Băcanu.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad are peste 230 de membri, aceştia însumând cea mai mare parte a companiilor arădene care oferă un loc de muncă, ocupând şi o proporţie importantă în ceea ce priveşte cifra de afaceri a judeţului.
Contestaţie la dezafiliere
Camera de Comerţ Arad a depus o contestaţie la decizia de dezafliere, urmând să fie discutată de către Camera Naţională. Contestaţia va fi discutată în şedinţa naţională de pe 26 martie.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!