Comunitatea din localitatea arădeană Târnova este din nou tulburată de un scandal. 25 de elevi, toţi provenind din satul Dud, refuză să mai frecventeze şcoala din comună (situată la 6 km ) şi vor să se transfere la şcoala din Tauţ (la 20 km distanţă).
Motivele invocate de părinţi (majoritatea dintre ei aparţinând comunităţii ucrainiene) sunt legate de actul educativ. „Copiii sunt persecutaţi la şcoală de către alţi elevi şi de către profesori” declară un părinte „şi refuzăm să îi mai lăsăm la şcoala aceasta” spun ei. Unii dintre ei sugerează că ar fi vorba de o vendetă politică care îşi are sorgintea la ultimele alegeri, dat fiind că liderii comunității ucrainiene au susținut pe contracandidatul actualului primar Florin Farcaşiu. Acesta acuză că un lider al comunităţii de ucraineni „este în spatele acestui exod forţat”.
“Eu nu am avut niciodată neînţelegeri cu ucrainienii, care au apărut în zonă în 1990, când am fost ales şi eu primar. Nu s-a pus problema unor discriminări nici la şcoală, şi nici în comună. Eu am neînţelegeri doar cu un anumit lider al comunităţii lor, care a influenţat câteva familii. E păcat că aceşti copii sunt târâţi în dispute politice”, a declarat edilul.
Situaţia din catalog
Inspectoratul Şcolar Judeţean consideră însă că aceste cereri de transfer făcute de părinţi nu au justificare reală. Mediile elevilor în cauză, pe anul trecut, contrazic declaraţiile părinţilor.
„ Am fost la şcoala din Târnova şi am verificat catalogul. Elevii au medii peste 9,50, unii chiar 9,81. Nu mi se pare că aceste note ar fi dovada unei persecuţii. Am stat de vorbă cu părinţii, cu profesorii, am verificat toate situaţiile prezentate şi am constatat că cererile pentru transfer nu se justifică. Nu avem nici un motiv să aprobăm aceste cereri” a declarat Claudius Mladin, inspector şcolar general.Conform regulamentelor în vigoare , spun reprezentanţii IŞJ, copiii rebuie să rămână la şcoala din Târnova, dat fiind că domiciliul părinţilor este în localitate Dud.
Nu negociază
Părinţii însă sunt decişi să nu renunţe la intenţia lor. Şi ca atare de o săptămânâ cei 25 de elevi frecventează şcoala din Tauţ. Nimic însă nu e parafat cu acte legale, nu sunt făcute transferurile dintre şcoli ci, mai degrabă e vorba doar de un acord între cei implicaţi.
Directoarea şcolii din Tauţ afirmă că în Consiliul de administraţie al şcolii s-a decis primirea acestora: „Este vorba de 17 familii din satul Dud, care au depus cereri la secretariat pentru transferarea copiilor. Am procedat conform legislaţiei şi am înregistrat aceste cereri”, a declarat directoarea, Camelia Bun. Dar pentru ca transferul să fie legal e nevoie și de acordul școlii de unde pleacă elevii, acord pe care deocamdată nu îl au.
O mână de ajutor le-a dat părinților şi primarul din Tauţ, Gheorghe Pleş, care a decis ca până la rezolvarea situaţiei să le pună la dispoziţie un mijloc de transport pentru ca elevii din Dud să ajungă cu bine la Tauţ. Părinţii, la rândul lor au pus mâna pe lopată şi vor să amenajeze o staţie de autobuz de unde să le fie luaţi copiii şi duşi la şcoală.
Situaţia însă nu e limpede deloc, reprezentanţi ai IŞJ au fost şi în cursul zilei de vineri la şcoala din Târnova, în încercarea de a le explica părinţilor rigorile legii şi susţin că nu vor accepta transferurile. Nu se pune problema desființării unor catedre sau clase în urma plecării celor 25 de elevi pentru că aceștia fac parte din generații diferite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!