ȘIMAND. E revoltă în comuna Șimand, după ce mai mulți localnici s-au trezit că drumul public ce ducea către saivanele și terenurile lor agricole este închis cu o barieră. Un om de afaceri care a cumpărat fostul IAS din zonă, prin mijlocul căruia trece drumul, a hotărât să le îngrădească oamenilor accesul către proprietățile lor. Ca sa ajungă la animale și la pășune ar trebui acum să ocolească kilometri buni și să o ia pe un drum neamenajat.
Ce spun oamenii
Mai multe familii din Șimand dețin terenuri de zeci de hectare la intrarea în comună, dincolo de clădirile fostului IAS. Acolo se ajunge pe un drum de piatră, desprins din drumul național 79, singurul pe care se poate face accesul pe orice vreme, cu mașini. Iar tocmai acest drum a fost închis cu o barieră care, cel puțin deocamdată, nu are și lacăt, dar noul concesionar al fostului IAS intenționează să restricționeze complet accesul, pe motiv că are utilaje și alte bunuri acolo.
Mariana Țăran, proprietara unui teren din zonă, povestește că drumul acesta a fost mereu deschis tuturor:
„Ni s-a adus la cunoștință că ne mai lasă să trecem pe drum până când împrejmuiește tot, după care pune lacăt pe bariera montată. A vrut să pună lacăt în urmă cu trei zile, dar am venit noi și i-am zis că tocmai am fost la primărie și să stea să vedem care-i treaba, așa că deocamdată ne-a mai lăsat să trecem pe aici. Drumul ăsta era liber pentru toată lumea și acum 30 de ani, când era fermă aici. Că aici a fost fermă mare, cu saivane, cu sute de animale și nu ne-a avut nimeni treaba.”
La rândul său, Valer Țăran spune că nu îl interesează decât drumul pe care are acces la terenurile lui:
„Am animale acolo, păsări, trebuie să ajung la ele. Eu stau și foarte izolat în zona aceea, trebuie să transport și provizii și, dacă închide drumul, nu știu cum o să fac. Au mai fost căi de acces, dar le-au arat, așa că aceasta este cea mai scurtă și mai la îndemână variantă. Pentru că, altfel, vom fi nevoiți să ocolim kilometri întregi.”
Ioan Dobrota, care are o fermă de animale, spune că ar trebui să ocolească 3-4 kilometri pentru a ajunge la fermă:
„Suntem mai mulți care avem animale în zona din spatele terenului lui. Și trebuie să ajung la ele. Dacă pune lacăt va trebui să ocolesc vreo 3-4 kilometri și drumul e mai rău, n-ai acces ca pe drumul ăsta, că nu-i pietruit. Dar și în fața lui există un teren în proprietatea altcuiva, el ce ar face dacă acea persoană s-ar pune să îngrădească, cum ar mai ajunge la propriul teren?”
În „ograda” Primăriei
Mariana Țăran spune că, în cazul în care continuă această problemă, Primăria va trebui să se implice și să facă drum:
“Dacă se pune lacăt, Primăria nu are decât să ne facă drum, pentru că și noi am băgat piatră pe drumul acesta, ca să-l întreținem și nu avem altă soluție.”
Primarul comunei spune că administrația locală a reușit să cartografieze cu bani de la buget, dar și fonduri europene, cea mai mare parte din terenul primăriei, iar drumul cu pricina este drum public:
“Țin să precizez că acel drum este drum public, a fost frecventat de acești fermieri, doar că zilele trecute, discutând cu acești fermieri, am aflat că s-au trezit în imposibilitatea de a mai folosi drumul pentru a ajunge la terenurile lor. Proprietarul terenului a pus și bariera și ne-a informat că a concesionat acel teren pe o perioadă de 49 de ani. Înțelegem și respectăm proprietatea, doar că acei proprietari de animale trebuie să ajungă la fermele respective. Ne vom adresa în instanță pentru că acești oameni au tot dreptul să ajungă la acele pășuni și vom cere drept de servitute pentru acei fermieri care își desfășoară activitatea în acel loc. Drumul pe care a pus bariera nu a fost drumul lui, a fost drum public. Din anul 2000, când s-a desființat IAS-ul, toată lumea a circulat pe acel drum. Este drumul Primăriei. Deci noi am întabulat, datorită proiectelor pe care le-am avut, atât guvernamentale, cât și pe fonduri europene, aproape 95% din proprietățile localității Șimand, doar că, în acea zonă, mai există 700 de hectare pe care vom încerca în următorii ani să le întabulăm. Acolo, într-adevăr, nu sunt CF-uri și nu sunt întabulate proprietățile respective, din cauză că nu au fost fonduri la Primărie, pentru toată suprafața pe care am avut-o de întabulat”, a explicat Florian Dema, primarul din Șimand.
Fără răspuns
Până la momentul redactării materialului nostru, omul de afaceri din Arad care a concesionat terenul și clădirile fostului IAS nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.
Localnicii sunt, însă, hotărâți să nu cedeze pentru că, spun ei, nimeni nu îi poate opri să ajungă la terenurile pe care le dețin și pentru care au muncit din greu.
Trimite articolul
XCine e concesionarul ?
Hai sa va dau un pont:
– având în vedere că:
1. Drumul este in categoria DRUM PUBLIC;
2. Terenul este CONCESIONAT;
3. Și dacă terenul ar fi personal, exista DREPTUL DE SERVITUTE ;
4. Bariera nu are Autorizație de Constructie,
Inspectoratu Judetean in Constructii poate sa amendeze pt. constructia ILEGALĂ a barierei si SĂ OBLIGE DESFIINȚAREA EI!
PS: pe de altă parte , în multe locuri (nu stiu daca si în cazul de față), proprietarii de terenuri agricole ȘI-AU ARAT MULTE DUN VECHILE DRUMURI AGRICOLE pt a-și mării cat mai mult parcelele si au desființat astfel o bună parte DIN VECHILE DRUMURI DE ACCES ALTERNATIVE (pe vremuri existau cel putin 2 -3 variante de acces din rețeaua de DN si DJ, in cea de drumuri agricole, pt a ajunge in orice punct de pe tarla..
Din păcate, în multe situații, din lăcomia proprietarilor au fost desfiintate (arate), iar acum, mulți dintre aceștia să văicăresc ca n-au accest la propriile parcele….