ARAD. Şedinţa Consiliului Judeţean Arad (CJA) în care s-a aprobat bugetul pentru anul 2015 a fost mult mai liniştită decât ne aşteptam. Dintre cele 13 proiecte de hotărâre, doar pe marginea a două s-a discutat, restul trecând cu unanimitate. Pentru a lăsa discuţiile pe final, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, a propus ca proiectul de hotărâre privind adoptarea bugetului general, dar şi proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anilor precedenţi pentru finanţarea cheltuielilor de dezvoltare pe anul 2015, să fie lăsate pentru finalul şedinţei, lucru care s-a şi întâmplat. După o serie de hotărâri care au fost adoptate în unanimitate, deşi la unele dintre ele au existat intervenţii, a venit şi vremea celor două proiecte împinse către finalul şedinţei. Şi de aici a început circul. Şocant, primul proiect de hotărâre, respectiv cel care se referă la aprobarea utilizării excedentului bugetar pentru finanţarea proiectelor din acest an a fost votat în unanimitate. Chiar şi Nicolae Ioţcu s-a şocat că nimeni nu a avut nici o obiecție. Însă proiectul referitor la aprobarea bugetului CJA pentru 2015 a provocat discuţii aprinse.
Prima intervenţie a pesediştilor s-a referit la faptul că proiectul de buget nu a fost însoţit de suficiente note de fundamentare, iar consilierii nu au fost consultaţi cu privire la proiectele prioritare ale bugetului. „A solicitat cineva informaţii referitoare la buget? A cerut cineva explicaţii referitoare la proiect?”, a întrebat Ioţcu aparatul de specialitate. „Nu am primit nicio sesizare, nicio reclamaţie pe marginea proiectului de buget”, a răspuns Gheorghina Ribovici, directorul economic al CJA. „Bugetul a fost pus la transparenţă, conform legii. Oricine solicită informaţii detaliate referitoare la buget poate să le primească. Totodată, pot fi depuse sesizări. Niciun consilier nu a făcut acest lucru”, a spus Ioţcu. Iar, referitor la note de fundamentare (documente care se referă la necesitatea unor sume de bani pentru anumite investiţii), preşedintele CJA a ţinut să precizeze faptul că „nu prea avem note de fundamentare pentru că nu prea avem proiecte noi. Avem doar proiecte demarate anii trecuţi, care vor fi continuate. Şi asta pentru că nu avem bani pentru demararea de lucrări noi. Niciodată bugetul CJA nu a fost diminuat ca în acest an”. Nicolae Ioţcu a readus în discuţie faptul că, în acest an, legea bugetului este una foarte proastă, care încurajează nemunca şi descurajează judeţele care produc bani. „Şi din punctul meu de vedere avem nevoie de un buget social. Dar bugetul din acest an este criminal pentru cei care produc. Guvernul ar fi trebuit să lase judeţele care fac bani, să-i facă în continuare, nu să le omoare cu totul. În acest fel, putea să ia bani de la cei care produc pe termen mai lung. Aşa ne-a lăsat fără bani de investiţii”, a spus Ioţcu.
Scandal artificial
Şi consilierul judeţean Florin Tripa a avut de obiectat în momentul dezbaterii bugetului. Însă obiecţiile lui s-au referit la cu totul şi cu totul altă „mâncare de peşte”. „Anul trecut localităţile conduse de primari PSD nu au primit niciun leu de la CJA. În 2013, CJA nu a alocat niciun leu oraşului Chişineu Criş”, a anunţat supărat Tripa, vorbind cam pe lângă subiect. Însă Ioţcu a intrat şi în această discuţie şi a spus că „vorbim despre diminuarea sumelor venite de la bugetul de stat, nu din redistribuire. Şi, ca să ştiţi şi dumneavoastră, Chişineu Criş stă pe un excedent bugetar uriaş, de milioane de lei”, a contrat preşedintele CJA.
Atrecut de vot
Cu toate intervenţiile şi cu toate clinciurile, bugetul judeţului a fost adoptat. Asta chiar dacă şapte consilieri PSD au votat împotrivă, iar alţi doi consilieri s-au abţinut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!