E murdar, pute, aduce bani și aproape întotdeauna e sâmbure de scandal. Cei 12 km de canal, din care jumătate sunt în intravilan, au provocat un nou conflict între Municipalitate și ANIF. După ce edilul orașului, Gheorghe Falcă, a cerut demisia directorului ANIF, Mircea Purcaru, acesta a venit cu acuze și declarații care pot justifica, în opinia sa, de ce edilul Aradului vrea ca Purcaru să plece din fruntea ANIF-ului, instituție care are în administrare celebrul canal.
Totul, spune Purcaru, a pornit de la un proiect de hotărâre (nr. 314 din 22 octombrie 2015) prin care se modifică inventarul bunurilor care alcătuiesc patrimoniul public al municipiului Arad, prin includerea unor investiții. Și una din aceste investiții este „Acoperire canal Mureșel” pe tronsonul str. M. Costin – str. Afinelor, în lungime de 570 metri. Tronson care spune, șeful de la ANIF, nu este acoperit pe toți cei 570 metri, deși în anexa hotărârii se specifică clar „acoperire”, ci doar 264 metri din care o parte este intubată de către un dezvoltator imobiliar din fonduri proprii și restul a rămas descoperit. „Valoarea de inventar, adică a investițiilor făcute, este de 4.461.055 lei și înțeleg că este pentru intubarea celor 570 metri liniari. Realitatea din teren infirmă datele, în jur de 300 de metri fiind și în acest moment neintubaţi iar pentru a fi concordanță între prevederile proiectului de Hotărâre HCLM nr.314/22.10.2015 și situația din teren este necesar ca Primăria Municipiului Arad sau alt investitor să execute intubarea până la strada M.Costin, aproximativ 300 m”, susține Purcaru. Ceea ce acuză Purcaru este faptul că Primăria declară că investiția este făcută pe toată lungimea, că a fost plătită ca atare, doar că, în realitate, este făcută mai puțin de jumătate. Aceste observații și critici ar fi provocat, în opinia șefului ANIF, solicitarea lui Falcă de a-i cere demisia.
Primăria ripostează
Nimic din aceste acuzații nu sunt reale, susțin reprezentanții Primăriei. Este vorba doar despre o interpretare greșită a informațiilor din proiectul de hotărâre și de multă rea voință. Și pentru a lămuri situația, reprezentanții Primăriei au venit cu precizări: „Primăria are ca obligație legală de actualizare periodică a inventarului bunurilor aparținând domeniului public al Municipiului Arad. Procedura evidențiază valoarea obiectivelor după criterii contabile, valoarea de înregistrare inițială în inventar a unui obiectiv fiind reprezentată de totalul costurilor de achiziție/realizare a acestuia.
Proiectul Acoperire Canal Mureșel pe tronsonul de 570 m dintre str. Miron Costin –Afinelor (actuala str. Balabas Bela) a fost inițiat înainte de 1990 de administrația municipiului Arad. Lucrările s-au desfășurat între anii 1990-1992, obiectivul fiind executat parțial, după cum rezultă din documentele aflate la arhivă și din situația fizică existentă. Valoarea evidențiată în inventarul administrației în epocă a fost de aproximativ 2,9 milioane lei, sumă care a fost reevaluată în anul 2008, conform normativelor contabile (criterii de recalculare care au cuprins inflația pe perioada respectivă, denominarea monedei naționale etc.). A rezultat o valoare contabilă actualizată pentru lista de inventar de 4,46 milioane de lei”, explică Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Conflictul continuă
Cât despre conflictul cu primarul Aradului, acesta nu pare să se încheie, cel puțin nu din declarațiile edilului: „Vedem că domnul Purcaru, șef la ANIF Arad și la partidul ALDE, începe să se preocupe de Canalul Mureșel. E cam târziu pentru el. Să ai în responsabilitate un obiectiv ca și Canalul Mureșel și să nu-ți pese de nimic, să fii director și să nu știi ce reprezintă o valoare de inventar, să organizezi conferințele de presă ale instituției la sediul partidului care te-a pus director, cam cum s-ar putea numi toate acestea? Incompetență sau iresponsabilitate? Suficiente argumente să fie demis de urgență de la conducerea ANIF” a declarat Primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!