Arad. Un nou episod din războiul purtat de ULAL, prin intermediul arădenilor nemulțumiți, și RETIM – societatea responsabilă cu colectarea deșeurilor în municipiu, s-a desfășurat pe tema colectării selective. Un arădean care locuiește în centrul municipiului a transmis presei arădene, prin intermediul ULAL, o scrisoare cu privire la cele întâmplate săptămâna trecută pe mai multe străzi din centrul municipiului. “Marți nu au fost ridicate reciclabilele de pe Vasile Goldiș și de pe Barițiu, segmentul între Vasile Goldiș și Mețianu, pe care mașina de gunoi intră pe sens interzis, apoi reia traseul pe Vasile Goldiș. Nu este un incident singular. În mai multe rânduri nu a fost ridicat gunoiul (au fost incidente și cu gunoiul menajer, și cu reciclabilele), iar compostul nu e luat deloc.” Arădeanul mai subliniază că asta se întâmplă ori de câte ori au loc „manevre în oraș, dar aceste manevre nu împiedică accesul pe străzi. Concret, în această săptămână, marți a început mutarea unei macarale de la teatru la fosta școală evreiască și au fost restricții pe latura teatrului, nicidecum pe Goldiș, vineri seara toate pubelele de pe Eminescu erau pline, deși mașina de gunoi trece pe Eminescu cam în aceeași perioadă în care îmi duc eu copilul mare la școală (îi văd), iar vineri a fost închisă breteaua din fața teatrului, astfel că de pe Eminescu trebuia mers obligatoriu la dreapta, iar miercuri și joi era plin de pubele galbene neridicate pe străduțele care dau la fosta școală evreiască (lângă Neumann), unde au fost interdicții de parcare, dar nu de trecere”, relatează arădeanul.
Ce ați aruncat în gunoi?
Înainte de a se adresa presei, arădeanul a făcut și o reclamație către RETIM la care a fost întrebat: Ce ați aruncat în gunoi? Pentru că, tot potrivit răspunsului RETIM, „doar pubelele neregulamentare nu au fost ridicate: i-am spus că dimineața la 8 îmi duc copilul la grădiniță și că am numărat pubelele dimineața și aceleași erau și seara; nu fusese luată nicio pubelă; l-am întrebat dacă toată lumea de pe stradă e neregulamentară; n-am primit răspuns. <<Vectorul GPS>> arată că mașina a fost pe stradă și că pubelele neluate erau neregulamentare; dar niciuna din pubelele neluate nu avea vreo inscripție din care să rezulte acest lucru. În final au venit vineri dimineața să ia gunoiul și au filmat timp de 5 minute conținutul gunoiului meu, lăsând apoi o punguță înapoi în lada de gunoi. La vreo 30 minute a venit și reprezentantul Retim să vadă, i-am arătat tot gunoiul parazit la care am identificat proprietarul și i-am dat punguța lăsată de gunoieri, pe care a luat-o”, mai relatează reclamantul.
„Parazitată de oportuniști”
Pentru nepreluarea gunoiului la timp, arădeanul a cerut penalități de 3 la sută. „Aceasta m-a pus în situația să fac gunoiul disponibil pentru Retim – altfel nu pot cere penalitățile. Ultima dată când Retim a trecut prin fața casei a fost joi când i-am auzit de la geam spunând „negru da, galben nu”. Doar că tot joi pubela mea de reciclabile a fost parazitată de oportuniști și m-am potcovit cu un sac rupt de coji de cartofi, foi și cotoare de porumb, slănina, ceva cireșe, zeama de carne scursă și împuțită și… câteva scrisori între care o notificare de expirare a reviziei de gaze adresată Vasile Goldiș 11. Este clădirea Episcopiei, prietenul meu s-a dus la ei și le-a spus să îi dea contactul pentru persoana de la apartamentul respectiv să vină să își ia înapoi gunoiul.”
Ce spune RETIM
Operatorul de colectare a deșeurilor a demarat propria anchetă în speța descrisă mai sus și ne-a comunicat următoarele: „Utilizatorul în cauză a formulat o sesizare privind necolectarea deșeurilor reciclabile de la o adresă de pe strada Vasile Goldiș, sesizare pe care a trimis-o pe email către compania RETIM în data de 7 iulie 2021. În termenul cel mai scurt posibil s-a realizat o verificare suplimentară la fața locului. S-a constatat obiectiv că există justificarea deciziei de necolectare a recipientelor de deșeuri reciclabile, conținutul acestora fiind contaminat cu deșeuri reziduale. Mai mult, la adresa respectivă au fost înregistrate în ultimele luni situații neconforme consemnate în fotografiile atașate, care au fost realizate cu ocazia colectărilor din zilele de 20 aprilie, 27 aprilie și 14 mai 2021. După sesizarea depusă, situația a rămas în atenția companiei RETIM, iar la colectarea programată în cursul zilei de 13 iulie 2021 s-au constatat aceleași probleme: deșeuri reziduale în recipientele de deșeuri reciclabile. Anexăm câteva fotografii care dovedesc situația de fapt din data de 13 iulie. S-au colectat, totuși, recipientele de reciclabile care aveau un grad ridicat de conformitate, cele contaminate fiind ridicate separat cu o mașină dedicată deșeurilor reziduale.
Prin urmare, putem spune că în acest caz utilizatorul preferă să scrie și să trimită reclamații nejustificate, în loc să colecteze corect deșeurile. Compania RETIM reamintește utilizatorilor serviciului de salubrizare că aceștia au obligația legală de a sorta corespunzător deșeurile pe recipientele puse la dispoziție, în caz contrar având dreptul de a refuza colectarea acestora. Ghidul de colectare separată este disponibil online la următorul link https://retim.ro/utile/ghid-arad/.”
Cine răspunde pentru contaminarea ulterioară
După cum susține reclamantul, momentan colectarea selectivă este un exercițiu. „Înțeleg că de fapt facem cooperativa muncă în zadar, pentru că linia de sortare nu merge și de fapt învățăm doar să reciclăm, pentru mai încolo. Dar „învățăm” ce nu trebuie. Nicăieri în broșură nu scrie că reciclabilele trebuie să fie curate.” Pe de altă parte, arădeanul nu înțelege ce ar trebui să facă și cu ce este el vinovat dacă, după ce a scos gunoiul în stradă, acesta este contaminat de către alte persoane. Sau cum își poate dovedi nevinovăția? Nu este pentru prima dată când arădenii se lovesc de această problemă, și încă nu s-a găsit o soluție pentru astfel de cazuri. Cert este că uneori și gradul de civilizație al unora lasă de dorit, iar firma de colectare mai are de lucrat la capitolul informării cetățenilor în așa fel încât astfel de situații să fie din ce în ce mai puține.
Trimite articolul
XMultumim celor care au adus RETIM in Arad. Mai bine aduceau ciuma.
poate se gaseste vreo alta firma de salubritate macar ca cea care a fost inainte acesteia de acum !
selectarea o poate face si RETIM in curtea sa caci are spatiu destul si creeaza si niste locuri noi de munca.
asta e cea mai buna solutie
selectarea o poate face si RETIM in curtea sa caci are spatiu destul si creeaza si niste locuri noi de munca.
asta e cea mai buna solutie
-
Pentru cine? Pentru firma privata nu vad cum solutia asta e cea mai buna… Adica ei sa angajeze mai mult personal ca acestia sa sorteze deseurile si apoi sa le transporte in zonee destinate acestora? Care e avantajul firmei?
Avantajul cetateanului e clar. Poate fi la fel de delasator si nu-si asuma responsabilitatea propriului gunoi…
De ce era asta cea mai buna solutie?-
Asta cu spalatul cutiilor de iaurt sau a altor ambalaje de catre cel ce le depune in pubela e o prostie
Poate Retimul sa o faca ei la colectare si sa le spele si sa le sorteze tot ei tot e mai bine si mai fac bani si din vanzarea ambalajelor decat cu spalatul ambalajelor de catre cei ce le depun in pubele lucru ce nu se va face niciodata sa fie clar.Vom ajunge cu sobolani pe strazi , ca si in sectorul 1 Bucuresti daca Retim nu o sa ridice acest gunoi menajer-
i=am intrebat pe astia de la retim daca imi platesc ei apa , curentul si gazul daca trebuie sa spal sticlele de plastic, ca altfel nu mi le ia, s-au facut ca ploua, in rest, sunt cu gura mare daca vad putin iaurt ramas in cutie. niste figuranti, sa ia banii fara sa faca nimic !
-
-
Chiar daca cetateanul selecteaza si nu este contaminat din moment ce pubela este scoasa in strada si orice cetatean de pe strada are acces la aceste pubele poate arunca intentionat sau nu o coaja de banana , hârtia unui sandwich , un pahar de cafea s.a.m.d . Si încă ceva : cine credeti ca va spala dupa ce consuma cutia de iaurt , sticla de ulei , sticla de suc etc. În aceasta situatie de spalare a acestor recipiente se consuma si timp si bani si nimeni nu o va face.
-
Am înțeles că sunt firme de refolosire recipiente plastic și cer ca sa fie spalate și uscate.Așa sa tot faci industrie sa iei numai profitul,cheltuiala sa fie a altora.
-
Pubela e responsabilitatea ta. Ce se intampla cu ea, ce se baga in ea, indiferent daca esti tu sau altul, tu esti responsabil pentru continut in momentul colectarii deseurilor. Daca concetatenii din cartierul dvs sunt nesimtiti si prost crescuti, exista solutii care pot fi aplicate pentru a reduce sansa de contaminare prin terti. De exemplu, scoaterea pubelei cat mai aproape de ora estimata de colectare sau un scotch pe capac (de regula cel care vrea sa-si bage gunoiul in pubela altuia, nu ii place ca sa fie vazut/auzit sau sa fie prea greu, de aceea sansele sunt ridicate ca aceasta mica inconvenienta la pubela ta sa-l determine sa mearga mai departe).
-
Și chiar dacă am spăla cutia de iaurt, oare containerele sunt curate?? La cât timp spata Retim containerele??? Spatați pe creier cei de la Retim
mda,de neimaginat,am ajuns sa regretam polaris,asta se intimpla cind votezi precum chioru si nu vezi ca primarele a ajuns la limita de competenta,problemele actuale ale orasului il depasesc,acum are alt nume da tot ala e…….
Oameni buni,cum se poate ca intr-un oras din occident mai mic decat Aradul sa fie patru sau cinci firme de ridicat gunoiul si alegi pe care vrei,iar aici e doar una si aata da tzepe?
Nu mai selectati nimic , transfirmati in menajer totul ! Cine-i prostul sa spele o cutie de pasta de icre sau smîntînă sau suc . Doamne fereste astia cred ca noi cand venim de la servici dupa ce ne gatim ceva de mancare mai avem timp sa stam sa spalam gunoiul … pe timpul si apa mea niciodata .
-
La citi romani sunt plecati, precis cunosti si tu pe cineva care sta in Germania-Belgia-Franta-Olanda. Intreaba-l cum se face colectarea gunoiului acolo…
-
Aha….dar de salarii,autostrazi,sistem medical si social i-ai intrebat?
-
Ce are asta cu prefectura ? Aici se discuta despre adunarea gunoiului.
-
-
se face selectiv dar nu spălat sa fie clar.
-
Eu clatesc si/sau curat cu un servetel. Nu e complicat. De ce atata discutie pe o chestiune ce ar trebui sa fie fireasca?
-
-
se face selectiv dar nu spălat sa fie clar.
Reciclez cand arunc in tomberonul dedicat o cutie de iaurt goala. Daca trebuie sa o spal atunci consum niste apa, deci consum o resursa naturala care e tot mai scumpa si nu stiu daca economia generata prin reciclare acopera consumul resurselor consumate. Ce vreau sa spun e ca in cazul in care spalam deseurile reciclabile s-ar putea sa nu mai fie rentabil sa reciclam. Poate ca totusi ma insel.
-
Inca suntem intr-o tara unde apa curenta nu e o problema. Apa ajunge inapoi in circuit, nu se pierde, si din alta parte primesti apa “noua”.
Mi se pare amuzant argumentul cu iaurtul deoarece mie imi place iaurtul si dupa ce termin o cutia, ea e deja 99% curata pe interior. (imi place sa consum tot pentru ce am platit). Stiu ca copiii mei nu sunt asa, si ei lasa vreo 5% din continut peste tot. Ei s-au invatat sa clateasca conservele, deoarece nici lor nu le place sa puna mana pe cutii cand sunt lipicioase.
Da, sunt desuri, dar cineva le va lua mai tarziu in mana cand ajung in procesul de reciclare. Putin respect si pentru aceia.
Mai oamenilor voi nu sunteți normali pentru ce ar trebui curățat un recipient dacă se arunca la grămadă cu alte deșeuri? Am fost de fata când a venit mașină de gunoi și vecinul a plătit sa ii ridice deșeurile de la porci.
Poate sa ne spuna Retim, dupa ce colecteaza selectat, ce se intimpla cu ceea ce a colectat? Mai exact la CARE STATIE DE SORTARE DUCE GUNOIUL??????
Primaria si olitia locala, ce face cu scotocitorii in gunoaie ? Prima le dagratis apartamente cum unul ce munceste nu capata, a doua le ingaduie sa isi faca dormitoare pe dupa incintele pubelelor si in tufele din zona II I micalaca, la teluzul CFR netoaletat de caile ferate
Era mai bun Polarisul. Astia cand vor sa ridice cand nu. Am pus o galeata de plastic la reciclabile si nu au luat-o. Sunt de toata jena!
-
Era mai bun Polarisul :)) Uitati-va ce se intampla la Alba Iulia,unde tot stimabili de la Polaris sunt.Exact ce s-a intamplat acum 3 ani in Arad,cand au aflat ca nu vor mai opera au lasat orasul plin de gunoaie…
domnii de la retim poate nu stiu ca apa a devenit un lux in Arad, tocmai au marit pretul apei, noi platim pentru apa, curent si tot, atatea impresii si figuri faceti mai un pic si ne puneti pe noi sa va ducem gunoiul la depozit, ori colectati gunoiul ori ocupativa de altceva. Nici deseuri vegetale nu ati vrut sa colectai, nici sticla, besini si impresii pe voi, vreti sa incasati si sa nu faceti nimic? vreti sa stau sa pazesc pubela pana veniti voi? vreti sa va macin plasticul si sa il ambalez in sac gata de livrat mai departe? puneti mana si munciti pentru banii cei luati si mai putine figuri pe voi.
Modul in care se face colectarea este defectuoasa. Daca ar da pe gratis saci de gunoi speciali (galbeni) pentru colectarea reciclabilelor, nu ar mai exista problema cu gunoiul altuia in pubela ta.
Nici masinile lor de colectat nu s-ar mai imputii de iaurtul nespalat a celor prea obositi sa clateasca cutiile.
-
Da domnule atotstiutor,masinile lor s-ar murdari de la molozul si resturile de materiale de constructii,pe care le cara pentru bani.Am poze si filmari cu masini de transport gunoi(pentru ca Retim nu este firma de salubritate,ci de transport gunoi),care incarca saci cu moloz,in zi de “gunoi menajer”,pentru bani.Si nu numai de pe strada mea,am urmarit fenomenul pe mai multe strazi,acolo unde se fac reparatii la cladiri.O sa le pun la dispozitia presei centrale,nu locale.Dragi aradeni,va rog faceti poze cu salariatii Retim,care pentru bani,incarca ORICE in masinile de transport,dar fara bani,iti lasa gunoiul in fata portii.Problema este alta:am ajuns sa lucram gratis pentru o firma privata.Pentru ca cetatenii aradului nu au alternativa la Retim,sunt pline spatiile verzi si padurea Ceala de deseuri,cetatenii fiind satui sa se milogeasca-dand si bani-sa li se ia gunoiul.Si apropo,sa-ti domnule Helmuth, cum e in Germania:sortezi gunoiul,statul iti da 800eur/an;nu sortezi gunoiul,platesti 1600 eur/an.Am casa si in Germania (in Weingarten-Ravensburg)si stiu ce spun.Cat despre Retim,este o firma care profita la maximum de un gol de legislatie si de complicitatea conducerii Primariei.Stiti ce mi s-a spus -de catre un angajat Retim-,sa fac cu gunoiul neridicat? S-al golesc in fata primariei la Bibart(am inregistrarea pe telefon).Oricum,daca am ajuns sa ne bucuram ca ni se ridica gunoiul,e foarte grav.Si primarul Bibart,trebuie sa inteleaga ca Retim-ul,este o firma trecatoare prin oras(nu stiu daca a castigat o licitatie,sau i s-a incredintat direct),dar noi aradenii,ramanem.Si se va vedea la vot.Pentru ca NICAIERI in Europa,nu se spala reciclabilele,ele se vand,la intrarea marilor magazine(numai la noi nu,cu toate ca legea exista),unde primesti un bon,pe care ulterior,il prezinti la caseria marketului si ti se scade din suma datorata.Acuma le vinde Retim-ul…Nu mai vreau sa fiu sluga celor de la Retim.Vreau 5-6 firme de salubrizare(nu de transport gunoi),din care sa pot alege.Ce ziceti domnule primar Bibart,ne explicati si noua aradenilor,continutul art.2 din Legea 101/2006,cu modificarile ulterioare,privind “serviciul public de salubrizare”si ce activitati trebuie sa cuprinda?Pentru ca Retim,nu face nici 10% din ce spune legea.Tai iarba de pe spatiul verde di fata casei,iarba pentru care am cumparat eu samanta,o pun in containerul MARO,vineri il scot in strada,Retimul nu-l ridica,pentr ca miroase.Pai cum ar vrea conducerea Retim,sa fie iarba,in container,dupa o saptamana,la 40 de grade.Sau poate,va trebui s-o dam cu parfum.Sunt de acord ca gunoiul trebuie cat de cat selectat pe categorii,dar Legea 101/2006,spune foarte clar,ca operatorul de serviciu public de salubritate,trebuie sa ridice gunoiul,in orice conditii,pana la solutionarea eventualelor divergente.Cea ce la Retim nu e cazul.