După ce a fost tergiversat ani de zile, subiectul a fost încheiat, şi asta într-un mod neplăcut şi cam ilegal. Este vorba despre păşunea comunală din Şeitin, un teren de aproximativ 100 de hectare, ajuns pe mâna unui investitor italian. Acesta a transformat păşunea în teren arabil şi chiar a trecut la muncile agricole pregătitoare pentru însămânţare.
Problemele au început în urmă cu mulţi ani, când primăria nu avea teren pentru a pune în aplicare sentinţe judecătoreşti de retrocedare, chiar dacă oamenii deţineau drepturi de proprietate. Un italian a speculat situaţia şi a cumpărat toate drepturile de proprietate de la şeitineni, după care a pus presiuni pe primărie pentru ca instituţia să îl împroprietărească. Cum nu avea alt teren, primăria a retrocedat păşunea în locul pământului arabil, dar, potrivit legii, păşunea nu îşi poate schimba destinaţia. Dar cum la noi legea nu se respectă întru totul, italianul nu a ţinut cont şi a intrat cu plugul în teren. Însoţite de mai mulţi bodyguarzi, tractoarele italianului au intrat ieri şi au distrus toată păşunea, lăsând în urma lor un teren proaspăt arat, pregătit pentru însămânţare. Tentativa de anul acesta nu este singura. Şi anul trecut a încercat să are păşunea, dar protestele şeitinenilor l-au oprit.
De această dată, însă, nimeni şi nimic nu i-a mai stat în cale. „În urmă cu ceva vreme ne-a căutat pe toţi ciobanii din localitate şi ne-a oferit sume de bani pentru a nu comenta nimic dacă ară păşunea. Banii erau destinaţi, după cum spunea italianul, pentru ca noi să cumpărăm hrană animalelor noastre”, ne explică unul dintre crescătorii de oi afectat de decizia proprietarului. Toţi ciobanii au refuzat banii italianului, însă acesta nu a renunţat la planul lui de a transforma păşunea în teren arabil.
Sesizare la Prefectură
Crescătorii de oi nu au stat cu mâinile în sân după ce au văzut că tractoarele, însoţite de gărzi de corp, au intrat şi au arat păşunea. Ciobanii au venit imediat la Arad şi au intrat în audienţă la prefectul Cosmin Pribac. După discuţiile verbale, şeitinenii au depus şi o sesizare înregistrată cu numărul 7019/09.10.2012, pentru ca totul să fie oficial. Reprezentanţii Prefecturii Arad ne-au informat asupra faptului că a fost depusă o petiţie, aceasta fiind în lucru. „Preconizăm că săptămâna viitoare se va formula un răspuns la această petiţie, după ce vor fi consultate informaţii venite de la Primăria Şeitin şi de la APIA”, a declarat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii. Cu toate acestea, s-ar putea ca răspunsul instituţiei să fie formulat puţin prea târziu, dacă italianul va continua să are terenul.
Nu se schimbă nimic
Mircea Totorean, primarul localităţii cu pricina, a anunţat că, din câte ştie el, păşunea nu va fi transformată în teren arabil. „Chiar ieri (n.r. luni) am avut o discuţie cu proprietarul care m-a asigurat că nu se va schimba în niciun fel destinaţia păşunii comunale. Omul mi-a spus că vrea să execute lucrări de îndreptare a terenului şi de acoperire a unor gropi, dar păşunea nu va fi arată. Nu am mers eu să verific ce face omul acolo, că doar e terenul lui, e proprietate personală”, a declarat şi primarul.
Mii de oi
Dacă agricultorul italian va hotărî să are întreaga păşune, nu mai puţin de 3.000 de oi, cât numără populaţia de ovine a Şeitinului, vor rămâne fără mâncare. „Dacă nu vom mai avea păşune, suntem constrânşi să renunţăm la creşterea animalelor şi să le vindem”, a declarat mâhnit un cioban din Şeitin.
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!