Imediat după modificarea Legii recunoştinţei, revoluţionarii arădeni au dus „lupte grele” cu cei care au eliminat Aradul, al doilea oraş martir din ţară care s-a ridicat la luptă împotriva dictaturii, de pe lista oraşelor care intră în calcul la aprobarea dosarelor de „luptător cu rol determinant”. Singurul titlu care presupune acordarea unei indemnizaţii lunare. După ce au adunat vrafuri de documente de la instituţiile abilitate, documente doveditoare, Aradul a fost introdus pe listă. Iată, însă, că în dosarul de urmărire penală a fostului secretar de stat pe probleme ale revoluţionarilor, instrumentat de către parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Aradul apare din nou pe lista oraşelor neîndreptăţite.
Ce spune Parchetul
Într-un Comunicat remis presei se arată: „ Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: În cauza cunoscută generic sub denumirea „Certificate de revoluţionar false”, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prin ordonanţă extinderea acţiunii penale faţă de inculpaţii SANDA ADRIAN, TĂNASE DENISA-CORINA şi CECHI CRISTINA-VALENTINA, întrucât s-au constatat noi fapte penale în sarcina acestora, respectiv comiterea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de abuz în serviciu.
Din probele administrate până în prezent a reieşit că, în calitate de membri ai Comisiei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 341/2004, constituită la nivelul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv acelea de a verifica, admite sau respinge solicitările privind includerea şi a altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, au emis mai multe procese verbale, respectiv decizii, cu încălcarea prevederilor legale cu privire la condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a primi titlul de „Luptător cu rol determinant”. În consecinţă, prin includerea a cinci oraşe în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, un număr mare de persoane au primit fără drept, începând cu data de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de 2020 lei, producând următoarele prejudicii bugetului de stat:
Constanţa – 157 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 6.977.080 lei; Craiova – 125 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 5.555.000 lei;Reşiţa – 228 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 10.132.320 lei; Arad – 68 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 3.019.200 lei; Braşov – 330 de persoane: prejudiciu estimat în valoare totală de 14.665.200 lei.
(…)Astfel, din probatoriul administrat a rezultat că, deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, au fost incluse în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, în total 13 localități: Constanţa, Craiova, Reşiţa, Arad, Braşov, Piatra Neamţ, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzău, Băile Herculane, Târgoviște şi Brăila.
Reamintim că în această cauză, pe 16 noiembrie 2016, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, s-au efectuat un număr de 21 de percheziţii domiciliare, atât la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus cât şi la sediile unor instituţii publice. Ulterior, faţă de mai mulţi inculpaţi s-au dispus măsuri preventive.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale”.
La Arad nu se ştie nimic
Secretarul general al Fundaţiei judeţene pentru revoluţie Arad, Duka Atila, susţine că, probabil, este o eroare care, pe parcurs va fi îndreptată, întrucât nu s-a primit nicio înştiinţare, citare în instanţă sau ceva de acest gen.„S-o fi greşit comunicatul trimis la presă, nu ştiu ce să zic, dacă Aradul apare acolo, iar dosarul este din august 2016, cum spuneţi, am fi aflat şi noi, ar fi fost citate persoanele respective. O să vedem. Există documente, poate că nu le-au verificat după ce au făcut percheziţiile. Repet, nu ştim nimic, iar dacă ar fi vreo problemă în mod normal am fi fost înştiinţaţi”, spune Duka.
Citiți principiile noastre de moderare aici!