Abia instalat în funcţie şi tânărul director al Filarmonicii arădene, Alin Văcean, a şi reuşit să intre în conflict cu primul invitat al acestei stagiuni: dirijorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, Radu Popa. O dispută care ridică nişte serioase semne de întrebare legate de comportamentul şi atitudinea proaspătului director. Ca să nu mai amintim şi de remarcile sarcastice, lipsite de eleganţă, făcute la adresa fostului director, Rodica Tălmaciu cu prilejul primei conferinţe de presă.
Cuiul lui Pepelea
Totul a pornit de la o eroare. Programul de seară al concertului de deschidere al Filarmonicii arădene nu conţinea şi prezentarea dirijorului. Surprins de această omisiune, remarcată cu câteva minute înainte de începerea concertului, dirijorul Radu Popa a propus să rezolve problema într-o manieră agreată de mulţi dirijori şi practică pe scene importante din ţară: un scurt discurs de bun venit şi o mică prezentare înainte de începerea concertului. „Imi place să dialoghez puţin cu publicul înainte de începerea spectacolului. Oamenii primesc altfel muzica, bariera dintre muzicieni şi auditoriu este înlăturata” şi-a motivat opţiunea dirijorul. Doar că propunerea sa a stârnit o reacţie dură din parte directorului Văcean, potrivit declaraţiilor dirijorului. Domnul Văcean s-a năpustit în cabină şi mi-a spus că îmi interzice să vorbesc pe scenă. <Aici nu este o instituţie de manele să vorbim înainte de concert. Dacă o să zici ceva pe scenă nu o să mai calci în Arad>. Acestea sunt afirmaţiile care ne-au fost relatate de dirijorul Popa. Pe de altă pare directorul Filarmonici arădene îşi recunoaşte doar parţial afirmaţiile. „Nu a fost nici un incident şi nu l-am ameninţat. S-a încălcat un protocol în care se precizează că nimeni nu are voie să vorbească pe scenă fără aprobarea directorului. Eu nu i-am acordat aprobarea pentru că nu mi se părea important. Oricum a avut un discurs penibil” a concluzionat directorul. „Ne-am cerut scuze şi era suficient. Nu era aranjamentul meu, invitaţiile pentru acest concert au fost făcut înainte de venirea mea, eu nu aş fi optat pentru un dirijor din alt oraş pentru deschiderea stagiunii ” a mai punctat directorul.
Atitudine şoc
Ceea ce a şocat în toată această poveste este atitudinea şi limbajul unui director de instituţie culturală „ Am decis să ies în presă pentru a atrage atenţia asupra numirii în această funcţie a acestui om. Nu am nici un alt fel de interes. Am un post sigur şi am trecut şi prin funcţia de director. Timp de zece ani am fost directorul Filarmonicii din Giurgiu. Dar ceea ce mi s-a întâmplat aici nu am mai trăit niciodată. Prima mea reacţie a fost să plec, în momentul respectiv, la Timişoara şi mă felicit acum, că nu am făcut-o. Aveţi un public absolut minunat, o orchestră extrordinară, soliştii care au muncit toţi împreună pentru succesul acestui concert, şi nu meritau un asemenea gest. Am rostit un scurt discurs în faţa acestui public cu riscul de a nu mai fi invitat niciodată în Arad” a declarat dirijorul Radu Popa.
Ce ne aşteaptă
Conflictul în sine nu este foarte mare, era o greşeală care putea fi reparată într-un mod foarte elegant, dacă ambii protagonişti ar fi avut decenţa şi rafinamentul necesar. Din păcate unul dintre ei a preferat să-şi arate puterea vremelnică conferită de ocuparea unui scaun şi a uitat că cel din faţa lui era, în fond, invitatul instituţiei, pentru a opta oară. Comportamentul noului director, care nu i-a făcut cinste în seara dinaintea primului concert al stagiunii, nu-i afectează doar propria imagine ci şi pe cea a oraşului. El va fi cel care va promova cultura arădeană, cel care va interacţiona cu personalităţi ale scenei naţionale şi internaţionale. Iar artiştii sunt întotdeauna imprevizibili, poate nu vor reuşi să intre în barierele rigide ale vreunui regulament sau protocol, dar talentul lor şi bucuria adusă celor care îi ascultă le scuză carenţa de conformism. Dar ce ne facem dacă noul director nu le-o va scuza. Vom fi privaţi oare de prezenţa lor?
Citiți principiile noastre de moderare aici!