ARAD. Milioane pentru una dintre cele mai grave probleme de poluare ale Aradului şi primul pas care pare concret în eliminarea acestui neajuns. Este vorba de halda de zgură şi cenuşă de la Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) şi de anunţul făcut public de societate pe e-licitaţie: unitatea scoate la licitaţie, în sfârşit, lucrarea de închidere a depozitului. Procedura prin care centrala încearcă să aleagă cea mai bună firmă care să închidă depozitul de zgură şi cenuşă este în desfăşurare, contractul care va urma să fie încheiat cu firma care cere cei mai puţini bani pe această operaţiune urmând să fie unul de achiziţii publice.
Societatea va trebui să treacă la lucrări de închidere şi redare în circuitul agricol a depozitului de zgură şi cenuşă conform proiectului de execuţie, eliminarea acestei halde fiind o obligaţie impusă de lege şi o măsură stipulată în Planul de acţiune anexă la Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 10/2006 (măsură care, dacă nu va fi dusă la îndeplinire, va avea ca final retragerea autorizaţiei).
La momentul la care halda, întinsă pe hectare, va fi cu adevărat închisă, iar terenul redat circuitului agricol, locuitorii cartierului Grădiște, dar nu numai, vor putea respira, în sfârşit, un aer mult mai curat. Chiar şi atunci când bate vântul.
CET Arad a calculat în linii mari cât ar costa lucrarea de acoperire a depozitului şi alte intervenţii specifice de construcţii şi e dispusă să aloce până la 7.800.000 lei. Din suma totală, lucrările de construcţii-montaj, conform documentaţiei de execuţie, ar urma să înghită 7.400.000 lei, în timp ce suma de 400.000 lei ar urma să reprezinte valoarea maximă a lucrărilor diverse şi neprevăzute care pot fi solicitate pe parcurs. Căci, aşa cum e de fiecare dată la români, niciodată nu ştii ce găseşti cu adevărat la faţa locului.
Una dintre datele surpriză pe care le-am găsit legate de această mega-investiţie obligatorie pentru CET şi pentru sănătatea arădenilor este garanţia de bună execuţie. Termenul de garanţie va fi de 24 luni pentru lucrările efectuate, garanţia de bună execuţie fiind în cuantum de 5% din valoarea contractului fără TVA.
Nu mai mult de trei lucrări
Care sunt firmele care au şansa să ia o grămadă de bani pentru închiderea depozitului? Cele care au media cifrei de afaceri globală pe ultimii 3 ani egală cu 14.000.000 lei, care au personal calificat pentru a duce la bun sfârşit această lucrare şi utilajele necesare: buldozer pe tractor, rulou compresor, autovehicule speciale, autobasculante, buldozer senile, autogreder, autocisternă cu dispozitiv de stropire, încărcător pe pneuri cupă, automacara cu braţ telescopic, excavator, scarificator pe tractor.
Mai mult, ofertantul trebuie să mai fi executat şi dus la capăt, în ultimii 5 ani, cel puţin o lucrare similară, în valoare de minim 3.500.000 lei. Dar nu mai mult de maxim 3 lucrări (!), se arată, surprinzător am spune, în caietul se sarcini. În cazul în care firma a executat 2 sau 3 lucrări, suma de 3.500.000 lei va reprezenta valoarea cumulată a acestora. Cei care au făcut mai mult de patru lucrări de închidere de depozite de cenuşă nu au, însă, şansa să intre în lupta pentru cenuşa şi zgura arădeană, indiferent de valoarea lucrărilor.
Începe bătălia
Firmele interesate pot depune ofertele lor pentru închiderea depozitului de cenuşă până la 27 mai. Cel mai probabil, în această vară vom şti cine se va ocupa de închiderea depozitului care poluează cel mai mult municipiul.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!