Hoții le pot intra în casa scării oricând doresc din cauza schelelor lăsate de mai bine de patru luni pe șantier. Cine sunt cei amenințați? Este vorba de zeci de familii ce trăiesc în blocul A, din Piața Gării, vis-a-vis de Stația CFR Arad. Blocul a fost inclus în programul de reabilitare termică încă de anul trecut. Lucrările ar fi trebuit să fie terminate în decembrie 2015, dar termenul de recepție a fost extins pentru iunie 2016. În mare parte, lucrările sunt pe terminate. Au mai rămas de schimbat geamurile termopan de la casa scării la fiecare din cele șase, câte are blocul. Numai că schelele au fost montate în decembrie și, de atunci până în acest moment, ne spun arădenii, nu au văzut picior de muncitor pe la ei.
Cu hoții la geam
Schelele lăsate de izbeliște ridică două probleme. Le oferă hoților șansa de a evita interfonul și a intra pe geamuri direct în casa scării și pe de altă parte prezintă pericol public pentru mașinile și pietonii care circulă pe strada din spatele blocului. Două dintre schele au fost deja lovite de mașini, iar picioarele de susținere au fost îndoite așa de tare încât schela mai stătea sprijinită doar în doi stâlpi. Una dintre schele, care a fost lovită puternic de o mașină, a fost demontată la insistențele și adresele făcute de arădenii care locuiesc aici.
„Nu mai știm ce să facem. Au montat schelele și nu au mai trecut pe aici din decembrie 2015. La un moment dat, au avut montată o schelă mai mică pe partea cu Gara CFR. Pe acolo hoții și boschetarii s-au urcat pe terasă și au furat tot ce au prins de la geamurile proprietarilor de la etajul unu, inclusiv oale cu mâncare puse la răcit pe geam. De reținut că geamul este până la brâu, dacă urci pe terasă. După insistențele noastre, muncitorii au demontat schela. În spatele blocului, hoții au intrat în casa scării de unde au furat deja o bicicletă, un cărucior și ce au mai găsit pe casa scării. Rugăm municipalitatea să ne ajute cumva. Înțelegem că termenul de recepție a lucrării s-a prelungit până în iunie și firma mai are timp. Dar nu ni se pare normal să deschizi șantier și să îl lași așa cu lunile”, ne spun arădenii ce locuiesc în blocul cu pricina.
De acord cu locatarii
Am stat de vorbă cu administratorul și președintele blocului cu pricina care au confirmat și susținut cam tot ceea ce au declarat locatarii supărați. „Susținem tot ceea ce au declarat locatarii acestui bloc. Noi am trimis peste 30 de adrese și sesizări Primăriei Arad de fiecare dată când pe șantier au fost probleme. Probabil suntem cei mai activi din Arad în acest sens. Pentru această speță, respectiv schela care prezintă un pericol public, am făcut și trimis deja mai multe sesizări. Nu ne dorim să se întâmple o nenorocire. Să cadă schela peste copii, mașini sau trecători. Doamne ferește de așa ceva. Sperăm ca geamurile să fie înlocuite cât mai repede și aceste probleme cu hoții și cu siguranța publică să fie rezolvate”, au declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Hettman Francisc și Boicu George.
Responsabilitatea constructorului
I-am interpelat și pe reprezentanții Palatului Administrativ pentru un punct de vedere la problema ridicată de arădeni. „Acestea sunt lucruri care țin de organizarea de șantier. Dacă nu au demontat schela este pentru că mai au de lucru, iar responsabilitatea este a constructorului. Termenul la această lucrare a fost extins până în iunie 2016. La astfel de lucrări, ca și beneficiar, nu poți să faci nimic până în ziua recepției. Constructorul ar trebui să se grăbească pentru a i se face plata, nu să se întindă cu lucrarea. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și dacă arădenii au probleme îi încurajăm să ne sesizeze. Îi felicităm pe această cale pe arădenii care au ales să acceseze fonduri europene pentru reabilitare termică și sperăm ca tot mai multe asociații de proprietari să urmeze exemplul acestora”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Gheorghe Falcă, primarul Aradului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!